Hallands Nyheter

T för Hallands cyklister

- CHRISTOPHE­R VALLERIUS christophe­r.vallerius@hn.se

försöka laga, säger Per-ola Lindén.

Tomas Kaspersson är avdelnings­chef på hamn- och gatuförval­tningen i Varbergs kommun.

– Vi känner till att det finns ett problem med flisen som vi lägger ut och vi har börjat titta på frågan och vilka lösningar som kan finnas.

MEN ATT BARA VÄXLA från en variant till en annan är inget som görs i en handvändni­ng menar Kaspersson.

– Jag vet att vissa kommuner använder saltlake på cykelbanor­na men då måste man ge sig ut innan det fryser på eller börja snöa. Det fungerar alltså på samma sätt som när man saltar de stora vägarna. Fördelen med flisen är att det ligger kvar när snön försvinner. Skulle vi använda saltlake får vi köra ut jättemycke­t och dessutom flera gånger per dag med tanke på risken att det fryser på igen. Det finns alltså inga planer på att byta från flisen i nuläget?

– Nej, det är en fråga för framtiden och i grund och botten också en kostnadsfr­åga. Samtidigt har vi ett ansvar att halkbekämp­a så tyvärr blir det till att stå ut tills vi har sopat upp gruset, säger Tomas Kaspersson.

I Falkenberg används sedan ett par år tillbaka kalkflis som halkbekämp­ning.

– Anledninge­n till detta är för att det ska vara skonsammar­e mot cykeldäck och innebära en mindre risk för punktering, säger kommunens gatuchef Anneli Johansson.

 ?? Bild: CHRISTOPHE­R VALLERIUS ?? nuläget.
Bild: CHRISTOPHE­R VALLERIUS nuläget.
 ??  ?? FLIS. Den variant av flis som läggs ut på Varbergs gång- och cykelbanor reser sig upp när det blir blött menar Lennart Friberg.
FLIS. Den variant av flis som läggs ut på Varbergs gång- och cykelbanor reser sig upp när det blir blött menar Lennart Friberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden