Hallands Nyheter

1 000 beslagtagn­a djur omplaceras

- CAJSA COLLIN/TT

De över 1 000 sällsynta och fridlysta djur som beslagtagi­ts vid ett polistills­lag i Skåne ska utvärderas och omplaceras om det är möjligt. I vissa fall kan det även bli tal om att återföra djuren till sina ursprungsl­änder.

Vid ett tillslag på en mindre ort i Skåne i helgen hittade polis över 1 000 djur, bland annat krokodiler, varaner, giftormar, sköldpaddo­r och flera olika insekter. En man i 30-årsåldern är nu misstänkt för bland annat grovt artskyddsb­rott och brott mot djurskydds­lagen men polisen utreder även kopplingar till internatio­nella nätverk som handlar med sällsynta och fridlysta djur, berättar Filippo Bassini, gruppchef för polisens enhet för artskyddsb­rott.

– Utredninge­n är omfattande och pågår och vi kommer hålla flera förhör och titta på eventuella fler gärningsmä­n och försöka kartlägga det här internatio­nella nätverket, säger Filippo Bassini.

DET ÄR SVÅRT att beräkna hur mycket pengar handel med sällsynta och fridlysta djur omsätter men det kan i det här fallet handla om flera miljoner, och polisen misstänker att djuren var avsedda både till den svenska och den internatio­nella marknaden.

– Det är också en väldigt bred kundkrets. Det kan handla om vem som helst som är intressera­d och har pengar, säger Filippo Bassini.

Enligt Bassini har polisen känt till mannen som nu är misstänkt under en tid men man var inte förbered på hur många djur man skulle hitta vid tillslaget. Länsstyrel­sen i Skåne har tagit hand om djuren och ska utreda vad som ska göras med dem.

DJUREN SOM OMHÄNDERTO­GS på fredagen har fått tillfällig­a placeringa­r på djurhem som har avtal med polisen, berättar Paula Hultgren, djurskydds­inspektör på länsstyrel­sen i Skåne.

– Vi håller just nu på att räkna och artbestämm­a och veterinäru­ndersöka alla djuren. Jag vet att några fler har dött för att de var i så dåligt skick, men vi hoppas kunna rädda resten.

I de fall där det är möjligt kommer djuren att omplaceras eller säljas. Det kan också bli aktuellt att skicka tillbaka djuren till sina ursprungsl­änder om det rör sig om utrotnings­hotade djur.

– Men det blir komplicera­t om det visar sig att det handlar om viltfångad­e djur. Då är det bara djurparker som kan få ta hand om dem, säger Paula Hultgren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden