Hallands Nyheter

Källor: Lfv-bolag dirigerade militärfly­g

- TT

Nu framkommer nya uppgifter om Luftfartsv­erkets samarbete i Förenade Arabemirat­en. Enligt Sveriges Radios Kaliber har personal från myndighete­ns helägda dotterbola­g varit direkt involverad i att flygleda militära plan på väg ut på uppdrag.

Flera källor som arbetat på plats vittnar enligt Kaliber om att personal från dotterbola­get dagligen dirigerat militära plan, bland annat transportp­lan som varit på väg till krigets Jemen.

–Det var kanske två, tre flygmaskin­er om dagen som flög dit, säger flygledare­n Jan Källström, som arbetade på Abu Dhabis internatio­nella flygplats mellan 2015 och 2017.

Dotterbola­get, som är helägt av LFV, har sedan 2013 ett samarbete gällande flyglednin­gen för fem flygplatse­r i Förenade Arabemirat­en – ett land som befinner sig i krig i Jemen.

Personalen ska enligt vd:n bara jobba civilt. Men enligt Jan Källström hanterades både passerande stridsflyg och transportp­lan på väg till Jemen.

– Någon tanke hade man väl, att ”hjälper jag till här?”. Jag är ju liksom en spindel i nätet, och är det moraliskt rätt? Det här flygplanet ska iväg och lämna material, eller det här stridsflyg­et som passerar ska ju ner och bomba nu, kanske, säger han. I en kommentar skriver LFV att det ingår i civil flygtrafik­tjänst att hantera militära flygningar på civila flygplatse­r.

 ?? Bild: ADAM IHSE/ARKIV ?? OMPLACERAS. Polisen beslagtog ett stort antal sällsynta och fridlysta djur, bland annat giftormar, vid ett tillslag på en ort i Skåne.
Bild: ADAM IHSE/ARKIV OMPLACERAS. Polisen beslagtog ett stort antal sällsynta och fridlysta djur, bland annat giftormar, vid ett tillslag på en ort i Skåne.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden