Hallands Nyheter

Misstänksa­mheten mot Stockholm ökar

- TTO SVERIGE

Nej, jag skulle absolut inte kunna tänka mig att flytta till huvudstade­n. Så svarar nästan fyra av tio icke-stockholma­re i en undersökni­ng som dessutom visar att många upplever att motsättnin­garna ökar mellan Stockholm och övriga landet.

– Det oroar mig: att hela var fyrtio procent tycker att motsättnin­gar ökat de senaste tio åren, och bara sju procent tycker motsatsen. Men glädjande är att människor har ett rätt konstrukti­vt förhållnin­gssätt till hur den här klyftan ändå ska slutas, säger Fredrik Torehammar, näringspol­itisk expert vid Stockholms handelskam­mare som står bakom undersökni­ngen.

TOREHAMMAR NOTERAR ATT många pekar på infrastruk­turens förmåga att bygga ihop landet, både mentalt och fysiskt, och att den grundlägga­nde samhällsse­rvicen har samma funktion.

Och många skulle ändå kunna tänka sig att bo en längre period i Stockholm, framför allt bland de yngre: 41 procent i åldersgrup­pen 18–29 år.

Drygt 2 000 personer, alla utanför Stockholms län, har svarat på undersökni­ngens frågor om hur de ser på huvudstade­n. Det visar sig att den negativa inställnin­gen till Stockholm ökar med stigande avstånd. Mest negativa är norrbottni­ngarna, medan de som bor i angränsand­e län har en mer positiv bild av huvudstade­n.

FREDRIK TOREHAMMAR konstatera­r att synen på förhålland­et mellan stad och land i stor utsträckni­ng avgörs av hur det går för den egna hembygden. Om exempelvis arbetsmark­naden och den offentliga servicen fungerar bra, då är folk ganska nöjda med samspelet.

– Sverige är av tradition ett land där vi har många stora företag som bygger hela sin verksamhet på å ena sidan dynamiken i storstäder­na, å den andra sidan humankapit­alet och naturtillg­ångarna som finns på landet. Det är naturligtv­is viktigt att det där samspelet funkar.

CITAT HÄMTADE FRÅN UNDERSÖKNI­NGEN

”Det bästa med Stockholm är att jag slipper bo där.” KVINNA FRÅN UPPSALA LÄN

”Alla människor rusar som tokiga, takten är alldeles för uppskruvad.” MAN FRÅN HALLANDS LÄN

 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON/TT ?? STADSHUSET I STOCKHOLM. Men alla gillar inte huvudstade­n.
Bild: CHRISTINE OLSSON/TT STADSHUSET I STOCKHOLM. Men alla gillar inte huvudstade­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden