Hallands Nyheter

”Viktigt att EU slu EU:

RYSSLAND VÄNTAS OCKSÅ UTVISA DIPLOMATER

-

– Vi har varit tydliga med att det är inte bara är en bilateral fråga mellan Storbritan­nien och Ryssland, utan att det är viktigt att hela EU sluter upp bakom Storbritan­nien, säger utrikesmin­ister Margot Wallström (S) till TT.

– Det här är ytterligar­e en överträdel­se från rysk sida av en internatio­nell regelbaser­ad ordning. Då behövs det också ett väldigt tydligt och omedelbart svar, fortsätter hon.

EU:S permanente rådsordför­ande Donald Tusk gav det gemensamma Eu-beskedet vid en extrainsat­t presskonfe­rens.

–YTTERLIGAR­E ÅTGÄRDER kan inte uteslutas under de närmaste dagarna och veckorna, sade han.

16 Eu-länder har under måndagen gett besked om utvisninga­r av ryska diplomater med anledning av nervgiftsa­ttacken mot den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia i brittiska Salisbury den 4 mars.

Bland annat har Tyskland beslutat att utvisa fyra.

Därutöver utvisar Ukraina 13 ryska diplomater, Kanada fyra och Albanien två.

USA HAR BESLUTAT att utvisa 60 ryska diplomater, som beskrivs som ”spioner’”, rapportera­r AFP. Rysslands ambassadör i Washington säger att utvisninga­rna ”förstör det lilla som fanns kvar av relationer med USA”, rapportera­r Reuters med hänvisning till den statligt kontroller­ade ryska nyhetsbyrå­n Ria.

Enligt källuppgif­ter till ryska, statligt kontroller­ade nyhetsbyrå­er kommer det ryska utrikesdep­artementet att svara med lika många utvisninga­r.

Sverige utvisar, liksom Finland och Norge, en rysk diplomat.

14 Eu-länder ska utvisa ryska diplomater som en reaktion på nervgiftat­tacken mot den avhoppade ryske dubbelagen­ten i Storbritan­nien. Samtidigt meddelar USA att det utvisar 60 ”spioner”. En rysk diplomat utvisas från Sverige – och ryske ambassadör­en säger att svar är att vänta.

BESLUTET FATTADES i nära samråd med Finland, säger utrikesmin­ister Margot Wallström.

Enligt uppgifter till TT var svenska UD noga med att samordna med det finska. Den finske presidente­n Sauli Niinistö har uttalat att det hela är en fråga om proportion­alitet.

Varje land gör en bedömning utifrån sin egen situation, säger Wallström.

– Det gör man ofta i samarbete

 ??  ?? ”EN RYSK ÖVERTRÄDEL­SE”. Utrikesmin­ister Margot Wallström (S) säger att det är viktigt att EU ger ett gemensamt, tydligt och omedelbart svar som reaktion
”EN RYSK ÖVERTRÄDEL­SE”. Utrikesmin­ister Margot Wallström (S) säger att det är viktigt att EU ger ett gemensamt, tydligt och omedelbart svar som reaktion

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden