Hallands Nyheter

Detta kan vara 16 fördömda män

- Mikael Martinsson 010-471 52 47 ∙ mikael.martinsson@hn.se

Några tränare i Superettan är lite mer självsäkra än andra. Några har lite mer finess i att säga att bollen är rund. Några är lite mer nervösa än andra för att mista sitt jobb.

Det vi alla kan vara överens om är att allt kan hända utom att Helsingbor­g missar allsvenskt avancemang.

Nu ska inte den här krönikan handla om Helsingbor­gs IF utan mer om att det i Superettan finns så många duktiga fotbollssp­elare. Och får man bara ihop laget och spelet så kan till och med Degerfors spela allsvenskt 2019.

Och får man inte ihop något av detta kan till och med Gais åka ur...

På upptaktstr­äffen i Göteborg var många rörande överens om att det var otroligt ovisst. Jag håller med! När sedan det finns sju heta platser i serien som det spelas om kommer många lag att spela många viktiga matcher.

Det är också bättre lag än någonsin tillsam- mans. Att vara med i Superettan ställer krav!

Superettan har fått bättre och bättre rykte om sig som en serie; inte för misslyckad­e elitspelar­e som inte räcker till för allsvenska­n, utan mer som en serie att just utvecklas i.

Allsvenska lag lånar gärna ut spelare som tar ny sats och kan komma tillbaka i allsvenska klubbar eller i utländska ligor. Vi har Teddy Bergqvist i Varbergs Bois som ett färskt exempel. Han kommer att må mycket bra att spela tillsamman­s med Gabriel Altemark Vanneryr i år.

En upptaktstr­äff innebär många fina men tomma ord. Tränarna ska vinna varje match, spelarna ska ha ett eget spel och inte anpassa sig till motståndar­na.

Har vi lite tur får vi en del komik från podiet. Tränaren i Värnamo, Roar Hansen, levererade som alltid. Han blev ”kär” i en av sina nya spelare när han träffade honom första gången.

Sedan stod Joakim Persson och Gabriel Altemark Vanneryr också ut. De höll sig precis innanför gränsen för seriositet.

Men när Jocke berättade att man valt efter ”snygga spelare” vid värvningar­na. Och att det varit ett litet helvete att få ihop truppen, lite som att gräva i lådor på en loppis, så var det mer ett lustigt utspel än hur Bois jobbat.

Hasse Eklund och Tibor Joza tuffade på från scen och det var mest att Falkenberg är en gemytlig förening och att man såklart vill upp igen i Allsvenska­n. Att FFF varit svaga i slutet av en del matcher och att det gäller att ha lite tur för att vinna matcher.

När domarna skulle förklara nya regler var det kul att se Enock Kwakwa och Thomas Bokaye som två exempelbov­ar i filmsekven­serna. Båda behöver jobba med sitt kroppssprå­k om man säger så!

Ska jag tippa då? Det får ni vänta på till på lördag. Men Helsingbor­g, Gais och Halmstads BK nämndes först under måndagen. Falkenberg­s FF som sexa och Varberg som 12:a.

Jag tror nog att Bois ungdomliga eufori bär dem något steg högre.

 ?? Bild: MICHAEL ERICHSEN ?? ALLA TRÄNARNA. Superettan­s tränare. Övre raden: Degerfors Stefan Jacobsson, IFK Värnamos Roar Hansen, IK Brages Kleber Saarenpää, Falkenberg­s Hasse Eklund, Landskrona­s Agim Sopi, GAIS Bosko Orovic. Främre raden: IK Frej Täbys Roberth Björknesjö, AFC...
Bild: MICHAEL ERICHSEN ALLA TRÄNARNA. Superettan­s tränare. Övre raden: Degerfors Stefan Jacobsson, IFK Värnamos Roar Hansen, IK Brages Kleber Saarenpää, Falkenberg­s Hasse Eklund, Landskrona­s Agim Sopi, GAIS Bosko Orovic. Främre raden: IK Frej Täbys Roberth Björknesjö, AFC...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden