Hallands Nyheter

Lliams är död

- ERIK ÅBERG/TT EMMA GYLLESTAD/TT GUSTAV SJÖHOLM/TT LINUS BRÄNNSTRÖM/TT

scen än på skiva. Ett Jerry Williamsal­bum kan bli ganska tjatigt, men på scen var det något helt annat. Det var där han föddes som artist. Scenen var hans hemmaplan, inte skivstudio­n, säger han och beskriver sångaren som en oerhört traditione­ll rockartist.

JERRY WILLIAMS scennärvar­o är också det sångaren Svenne Hedlund minns starkast.

– Jag minns honom som Sveriges och kanske Europas största rocksångar­e tack vare det rörelsesch­ema han hade på scenen. Han rörde sig skitsnyggt, han hade en instuderad koreografi redan från början, han var otroligt rörlig och hade en bra och egen röst. Vi har förlorat en bra rocksångar­e, säger han.

Fler låtar skulle det bli. Den senaste tiden arbetade Jerry Williams tillsamman­s med Linda ”Miss Li” Carlsson.

– Han hade börjat jobba med ett nytt album, som låg i startgropa­rna, och han frågade mig personlige­n om jag ville vara med och skriva och jag blev väldigt glad över det. Vi har alltid haft bra kemi och kul tillsamman­s och jag tror att han har gillat det jag gör och det jag står för, vi har bara klickat.

– Även om jag visste att han var lite krasslig så var jag inte beredd på det här, säger hon.

Operasånge­rskan Malena Ernman har också jobbat med Jerry Williams, både på skiva och på scen. 2015 läste Malena Ernman Nyårsklock­an på Skansen i Stockholm och då hoppade Jerry Williams in och gjorde en duett med henne.

– Det var den mest generösa, riktiga, människa jag någonsin träffat, tror jag. En ödmjuk, inlyssnand­e, fantastisk, empatisk person. En väldigt speciell människa, säger Malena Ernman.

AV VÄNSTERPAR­TIETS LEDARE Jonas Sjöstedt och statsminis­tern Stefan Löfven lyfts Jerry Williams också fram som en viktig röst för arbetarkla­ssen.

– Hans grundvärde­ringar, det var arbetarrör­elsens. Det är ingen tvekan om det. Att han röstade på ett annat parti, det får man ha respekt för, säger Stefan Löfven vars favoritlåt med Williams är hans tolkning av John Lennons Working class hero.

Jerry Williams blev 75 år.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG ??
Bild: FREDRIK SANDBERG
 ?? Bild: BO SCHREIBER/ARKIV ?? LÅNG KARRIÄR. Jerry Williams uppträder på Gröna Lund 1966.
Bild: BO SCHREIBER/ARKIV LÅNG KARRIÄR. Jerry Williams uppträder på Gröna Lund 1966.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden