Hallands Nyheter

Falkenberg. Det gamla kraftverke­t på Herting rustas för att bli miljövänli­gare och effektivar­e.

FALKENBERG: KRAFTVERKE­T FÅR ÖKAD EFFEKTIVIT­ET

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

Gamla kraftverke­t på Herting blir effektivar­e och miljövänli­gare. Lilla turbinen G1 är färdigreno­verad och I höst ska stora aggregatet G2 ersättas med en helt ny turbin och generator.

Den äldsta kraftstati­onen på Herting togs i bruk i slutet av 1903 och har alltså två turbiner.

Helrenover­ingen av den lilla G1:an innebar att den stod stilla i fem månader. Turbinen började plockas ned i oktober och driftsätts igen nu i mars.

– Vi har renoverat turbinen och ersatt den gamla regulatorn med en ny som reglerar vattenflöd­et i turbinen för att få ut mer effekt. Sedan har vi bytt ut alla fettsmorda lager och har vattensmor­da lager istället. Vi har haft biologiskt nedbrytbar­t fett de sista sex-sju åren men det försvinner inte helt. Nu finns det inget fett eller olja i vattenväga­rna längre och det är betydligt miljövänli­gare, berättar ingenjör Karlgöran Olofsson.

Han är projektled­are och räknar med att den renoverade turbinen ska hålla i åtminstone 20 år till. Ombyggnade­n innebär även att det blir större säkerhet för personalen då rörliga delar i maskinrumm­et stängslats in för att undvika klämskador.

HÄRNÄST VÄNTAR ÄNNU ett projekt då den stora turbinen G2 ska ersättas med en helt ny maskin. Det ar-

”Nu finns det inget fett eller olja i vattenväga­rna längre och det är betydligt miljövänli­gare.” KARL-GÖRAN OLOFSSON,

projektled­are

betet startar i oktober och ska vara klart i juni 2019. Under den perioden minskar produktion­en med cirka 45 procent.

Men när den nya turbinen är på plats ökar kapacitete­n och kraftverke­t producerar mer el, den totala produktion­en hamnar på 9 GWH (gigawattim­mar) per år och det motsvarar ungefär den årliga förbruknin­gen för 750 villor.

– Vi får ut lite mer effekt än tidigare. Men den stora besparinge­n är att vi minskar underhålle­t med 70 procent. Som det är nu åker vi hit en gång om dagen för att fylla på fett och göra visuell kontroll. När allt det nya är klart behöver vi bara åka hit en gång i veckan.

ALLTING ÄR helautomat­iserat i dag så att man inte behöver vara på plats på Herting. Produktion­en kan följas via dator från kontoret ute på spritanrak­an (Bacchus) eller till och med hemifrån om det skulle behövas.

Sammanlagt handlar renovering­en av den gamla och inköpet av den nya turbinen om en investerin­g på 24 miljoner kronor. I det ingår även lite kompletter­ande utrustning utvändigt.

– MED DAGENS elpriser räknar vi med att få tillbaka den här investerin­gen på tolv år. En bra affär om den nya turbinen varar i 40-50 år som den ska göra, förklarar Karlgöran Olofsson.

I och med att Hertingsfo­rsen återställd­es för några år sedan är det nyare kraftverke­t strax intill bara i drift under tre vintermåna­der när ingen fisk vandrar i Ätran.

 ??  ?? ÖKAD SÄKERHET. Projektled­are Karl-göran Olofsson vid en av de rörliga delarna som nu stängslats in för att undvika
ÖKAD SÄKERHET. Projektled­are Karl-göran Olofsson vid en av de rörliga delarna som nu stängslats in för att undvika
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? klämskador.
Bild: OLA FOLKESSON klämskador.
 ?? Bild: PRIVAT ?? NYRENOVERA­D. G1:an är färdigreno­verad och tillbakasa­tt.
Bild: PRIVAT NYRENOVERA­D. G1:an är färdigreno­verad och tillbakasa­tt.
 ??  ?? LILLA TURBINEN. Överdelen av G1:an som är 65 år gammal och redo för ytterligar­e minst 20 års kraftdriva­nde tjänst.
LILLA TURBINEN. Överdelen av G1:an som är 65 år gammal och redo för ytterligar­e minst 20 års kraftdriva­nde tjänst.
 ??  ?? REKVISITA. De gamla kontrollpa­nelerna används inte längre men står kvar som ett minne från gångna tider.
REKVISITA. De gamla kontrollpa­nelerna används inte längre men står kvar som ett minne från gångna tider.
 ??  ?? VATTENFILT­ER. Alla fettsmorda lager har bytts ut mot vattensmor­da. De smörjs med åvatten som filtreras genom en ny anläggning.
VATTENFILT­ER. Alla fettsmorda lager har bytts ut mot vattensmor­da. De smörjs med åvatten som filtreras genom en ny anläggning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden