Hallands Nyheter

Sport. HN besökte Superettan­s upptaktstr­äff i går och tog ett snack med två av kaptenerna som ska leda sin lag framåt.

- MIKAEL MARTINSSON 010-471 52 47 mikael.martinsson@hn.se SUPERETTAN

Det ska leda sina lag och både Tibor Joza och Gabriel Altemark-vanneryr känner sitt ansvar. – Och för mig är det en ära, säger Tibor Joza.

Gabriel Altemark Vanneryr har i perioder varit kapten i Varbergs Bois. Medan Tibor Joza stått i skuggan av legendaren David Svensson.

– Jag har ju också varit lång tid i föreningen, i åtta år. Jag och David är ganska lika på planen och ger järnet och snackar mycket. Sedan vid sidan om är jag nog lite mer sprallig, säger Tibor Joza.

Gabriel Altemark-vanneryr hade en period som lagkapten de första åren i Bois, 2012-13.

– FREDRIK BJÖRK var ju kapten då men var skadad en del. Jag var kapten när vi hade det tufft och kvalade oss kvar. Och förra året var jag kapten de tio första matcherna tills jag blev skadad. Sedan fick Pär Asp avsluta sin karriär som kapten, berättar ”Gabbe”.

Joza menar att nu vågar fler ta för sig i omklädning­srummet och på plan, tidigare litade alla på David Svensson.

– Jag tycker att det är skönt att alla pratar då blir gruppen starkare och alla tar ansvar.

För Altemark-vanneryr var det naturligt att han blev kapten.

– Det känns helt rätt. Jag har gjort mycket för föreningen under många år. Nu ska jag visa vägen för de andra när vi har så många nya spelare också. Vi som varit med ska visa vad Varbergs Bois laganda är och vi har goa killar som man vill vara ett föredöme för.

Men Bois-kaptenen ångrade sig lite att han tog ”jobbet”.

– MED 20 nya var det ett tufft jobb jag och Joakim Lindner hade på lägret när vi skulle kila in spelarna. Kan säga att orken tröt lite på slutet vilket några var glada för. Det var svårt att hitta på nya grejer. Det ska ju vara roliga saker också.

I relationen med lagkamrate­rna på plan har båda samma inställnin­g.

– Jag ska vara där och pusha och se till att de taggar till och också se till att mina lagkamrate­r inte är för spända, säger Tibor Joza.

Tibor har ingen speciell ritual före matchen, men det har Gabriel men vill inte avslöja vad.

– Vi har en del kvar sedan ”Björkens” tid, både före och efter match. Vi är en ganska tyst grupp så det är viktigt att någon pratar, säger ”Gabbe”.

Som lagkapten har man också rollen som länk till domaren.

– Jag är ju rätt lugn av mig. Som yngre var jag skrikigare. Nu är det inga problem, säger Tibor Joza.

Gabriel Altemark-vanneryr har förbättrat sin relation med domarna.

– De första åren hade jag ett oförtjänt dåligt rykte bland domarna. Det har förbättrat­s sedan vi lärt känna varandra. Och det är viktigt att känna respekt för domarna.

OCH SOM LAGKAPTEN är ni väl garanterad en plats i startelvan.

– Så kanske folk runtomkrin­g tycker och tror. Men jag måste prestera och inte luta sig tillbaka. Det bästa laget ska spela, säger Tibor och får medhåll av Gabriel Altemark-vanneryr.

”Det känns helt rätt. Jag har gjort mycket för föreningen under många år.”

GABRIEL ALTEMARK-VANNERYR

 ??  ??
 ?? Bild: MIKAEL MARTINSSON ?? POSERANDE KAPTENER. Gabriel Altemark-vanneryr i Varbergs Bois och Tibor Joza i Falkenberg­s FF ska bära kaptensbin­deln i sina lag.
Bild: MIKAEL MARTINSSON POSERANDE KAPTENER. Gabriel Altemark-vanneryr i Varbergs Bois och Tibor Joza i Falkenberg­s FF ska bära kaptensbin­deln i sina lag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden