Hallands Nyheter

Uteserveri­ng dröjer vid torget

VARBERG: Tanken med en krog i rådhuset byggde på att den skulle dra folk till torget och centrum. Pinchos ser nu ut att få lösa den uppgiften med enbart en restaurang inomhus. Den tänkta uteserveri­ngen möter motstånd.

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

Kungsgatan­s krogar har satt upp sina uteserveri­ngar men utanför Pinchos vid torget ser det ut som vanligt. Uteserveri­ngens vara eller icke vara är ett dilemma för krogen.

– Vi håller på att diskutera detta dagligen, säger Felix Helgesson, franchiset­agare på Pinchos.

Pinchos vill ha en uteserveri­ng med gott fungerande logistik och för det anser man sig behöva ett par extra dörrar i fasaden. Fastighets­ägaren, kommunala Varbergs Fastighets AB, är inne på samma linje. Men fasadändri­ngen möter motstånd.

– Från VFAB:S sida är det ”det här fixar vi”. De främjar sina kunder. Men sen kommer en annan avdelning av kommunen och ser bekymmer, och sen en tredje som säger att det ska vara liv på torget och att vi självklart ska ha en uteserveri­ng. Kommunen drar inte åt samma håll. Och det är någonstans där emellan som vi fastnat.

I SAMMANHANG­ET ÄR det värt att komma ihåg hur det hela började. Kommunen gick igenom sitt fastighets­bestånd och genom interna försäljnin­gar såg man till att fastighete­r hamnade under relevant bolag alternativ­t förvaltnin­g. I rådhusets fall ansågs det kommunala bolaget Varbergs Fastighets AB vara rätt ägare och förvaltare.

Parallellt med sorteringe­n av fastighete­r levde frågan om torget, där kommunens utgångspun­kt var att torget var tråkigt de dagar det inte var torgdag. Minns kommunalrå­den Jana Nilssons och Jörgen Warborns uppvaktnin­g av Sparbanken 2013 med idén om att det gamla bankpalats­et skulle göras om till galleria. Idén fick nobben av banken.

Kommunen fick istället se till

Det blir inte någon ändrad fasad på rådhuset. Inte nu i alla fall. Ambitionen att omvandla fönster till dörrar lever vidare hos VFAB och Pinchos, men slaget anses förlorat det här året.

sina egna resurser: stadshotel­let och rådhuset. Hotellet och Lindex drar redan folk till den västra delen av torget. I ambitionen att stärka centrums attraktivi­tet gavs därför rådhuset uppgiften att skänka liv till torget. Butiker och serveringa­r ansågs vara rätt verksamhet för huset.

Kommunen sålde rådhuset till VFAB och bolaget och Pinchos fann varandra och i september förra året – fyra månader försenat på grund av ombyggnati­onen av huset – öppnade Pinchosked­jan sin Varbergsre­staurang.

PÅ DAGENS MENY står det faktum att VFAB dragit tillbaka sin bygglovsan­sökan om att få öppna dörrar i fasaden och bygga trappor till de samma. Kommunstyr­elsen säger nej till trapporna eftersom de skulle hamna på allmän platsmark som alltså inte hör till rådhuset. Kommunstyr­elsen påminner också om den färska detaljplan­ens skrivninga­r om byggnadens värdefulla utformning, i sitt yttrande över bygglovsan­sökan.

VFAB kände att såsen höll på att skära sig.

– Vi vill veta om det kan bli permanenta trappor eller tillfällig­a. Den här ansökan verkade det inte bli ett bra beslut på så vi drog tillbaka den, säger VFAB:S fastighets­chef Bärne Nylin.

– Vi kommer inte hinna färdigt med detta innan sommarsäso­ngen och därför pausar vi och tar ett omtag senare, efter sommaren.

När kommer ni lämna in en ny ansökan?

– Jag vill ha det klart till nästa säsong och med tanke på handläggni­ngstiden får det bli till hösten eller vintern, säger Bärne Nylin som alltså håller fast vid ambitionen att VFAB ska fixa dörrar åt sin hyresgäst.

Alternativ­et som återstår sommaren 2018 är en uteserveri­ng utan egna entréer till huset. Vill Pinchos ha mer än några stolar och bord på gatan måste de lämna in en ansökan om tillfällig­t bygglov och det har de inte gjort. I dagsläget är det oklart om det blir någon uteserveri­ng vid Pinchos i år. Något beslut är inte fattat av franchiset­agaren än.

– Vi står i valet och kvalet, säger Felix Helgesson.

”Från VFAB:S sida är det ’det här fixar vi’. De främjar sina kunder. Men sen kommer en annan avdelning av kommunen och ser bekymmer, och sen en tredje som säger att det ska vara liv på torget och att vi självklart ska ha en uteserveri­ng.”

FELIX HELGESSON

franchiset­agare, Pinchos

 ??  ?? FASAD. Det blir ingen uteserveri­ng med flera dörrar in i huset i gamla rådhuset där restaurang Pinchos håller hus. Ambitionen om dörrar finns kvar men skjuts tveksamt om det blir någon uteserveri­ng över huvud taget i år.
FASAD. Det blir ingen uteserveri­ng med flera dörrar in i huset i gamla rådhuset där restaurang Pinchos håller hus. Ambitionen om dörrar finns kvar men skjuts tveksamt om det blir någon uteserveri­ng över huvud taget i år.
 ?? Bild: REBECKA KVINT ?? till framtiden. Med det beslutet är det
Bild: REBECKA KVINT till framtiden. Med det beslutet är det
 ?? Bild: JENNIE PERSSON ?? UTESERVERI­NG. Det var fullsmocka­t på Grappas uteserveri­ng när fotbolls-em inleddes i juni 2016.
Bild: JENNIE PERSSON UTESERVERI­NG. Det var fullsmocka­t på Grappas uteserveri­ng när fotbolls-em inleddes i juni 2016.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? KEDJA. Pinchos har restaurang­er på flera ställen i landet. Varbergsre­staurangen öppnade i september 2017.
Bild: ANNIKA KARLBOM KEDJA. Pinchos har restaurang­er på flera ställen i landet. Varbergsre­staurangen öppnade i september 2017.
 ?? Bild: VARBERGS FASTIGHETS AB ?? SKISS. Så här skulle rådhusets nya dörrar och trappor se ut enligt den bygglovsan­sökan som nu är återtagen av VFAB.
Bild: VARBERGS FASTIGHETS AB SKISS. Så här skulle rådhusets nya dörrar och trappor se ut enligt den bygglovsan­sökan som nu är återtagen av VFAB.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden