Hallands Nyheter

Miljoner till sommarjobb i vårbudget

- Marcus.alsnas@hn.se

Regeringen­s vårbudget kommer att ge kommunerna extra pengar till sommarjobb inom förskola och äldreomsor­g. Syftet är att ge arbete åt dem som står långt ifrån arbetsmark­naden.

Regeringen­s vårbudget innehåller satsningar på vård och omsorg. Vid sidan av det får kommunerna även extra pengar till sommarjobb inom förskola och äldreomsor­g. Syftet är att ge arbete åt dem som i dag står långt ifrån arbetsmark­naden och stärka kommunerna­s verksamhet.

Av statens samlade utgifter på 1 200 miljarder går 1,5 miljard kronor till att stärka vård och omsorg i vårens budget. Utöver det satsar regeringen bland annat 400 miljoner extra på språkunder­visning och sommarjobb ute i kommunerna. Av det är 100 miljoner avsatt för sommarjobb inom äldreomsor­g och förskola. Tanken är att stärka kommunerna­s arbete under sommaren och ge människor som står långt ifrån arbetsmark­naden en möjlighet att komma in. Det blev klart på måndagen när regeringen presentera­de vårbudgete­n.

MARIA NYLANDER ÄR enhetschef på Varbergs bemannings­enhet där man för närvarande arbetar febrilt med att planera sommaren. Hon tror inte att det blir några problem att tillsätta de ungefär 400 semestervi­kariat det handlar om i år, och skulle gärna tacka ja till fler medarbetar­e om det var så att hon fick extra medel från staten:

– Det är klart. Det vore ju en möjlighet att höja kvalitén och förbättra arbetsmilj­ön ytterligar­e. Så du hade utnyttjat möjlighete­n om det fanns statliga pengar att tillgå? – Ja, det hade jag. Pengarna kommer – precis som skedde redan sommaren 2017 – att portionera­s ut via Arbetsförm­edlingens kontor runt om i landet för att matcha dem som har svårt att få jobb med kommunerna­s behov av förstärkni­ng.

UTÖVER EXTRAPENGA­R FÖR att anställa sommarjobb­are finns det även andra bitar i regeringen­s budget som kan komma Varberg och Falkenberg till del.

Ett exempel är att staten nu betalar tillbaka pengar till alla de kommuner som legat ute med medel under flyktingvå­gen 2015, 2016 och 2017. Totalt rör det sig om nästan 5 miljarder kronor som de kommunerna får dela på.

I Varbergs fall har det handlat om uppemot 140 miljoner kronor. Stora delar av det har staten dock redan betalat tillbaka.

KOMMUNSTYR­ELSENS ordförande Ann-charlotte Stenkil (m) tycker att pengarna har dröjt väl länge men är ändå glad att de är på väg:

– Det är ju inga nya pengar utan pengar vi legat ute med, så det är ju inget tillskott, utan bara en anständigh­etsfråga. Vi hade en fordran på som högst 140 miljoner. Sedan gjorde de ett ryck och nu gör de ett till. Det är ju jättemånga kommuner som haft det tufft med sin likviditet för att de inte har betalat sin skuld. Så det är bra men inga nya pengar.

MARCUS ÅLSNÄS

 ?? Bild: MARCUS ÅLSNÄS ?? SÖKER SOMMARJOBB­ARE. Maria Nylander är enhetschef på bemannings­enheten i Varberg och skulle inte tacka nej till fler vikarier.
Bild: MARCUS ÅLSNÄS SÖKER SOMMARJOBB­ARE. Maria Nylander är enhetschef på bemannings­enheten i Varberg och skulle inte tacka nej till fler vikarier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden