Hallands Nyheter

Visst vill vi ha svensk sylt på pannkakorn­a?

- JOHAN ÖRJES Centerpres­sens nnyhetsbyr­å

Sverige har problem. Både privata och offentliga arbetsgiva­re upplever brist på arbetskraf­t. Och det finns inte några mängder av arbetssöka­nde som kan fylla platserna. Ser vi in i framtiden ser situatione­n inte bättre ut. Inte minst inom tjänstesek­torn, där jobb i välfärden utgör en inte obetydlig del, kommer det att behövas fler när den äldre generation­en går i pension och med åldern också får ett ökat behov av vård. Men det saknas också mängder av mer eller mindre kvalificer­ade personer för arbeten inom den privata sektorn. Brister som riskerar att minska möjlighete­n företag att växa och utvecklas i Sverige.

SKA VI KLARA framtidens välfärd, både rent praktiskt och ekonomiskt, behöver vi bli fler som jobbar. Detta kan till del ske genom att vi jobbar längre. Att skjuta på pensionen några år gör att den kompetens som seniorerna samlat på sig kan vara till nytta för samhället några år till.

Vi har också en tillgång i alla dem som kommit till Sverige som flyktingar eller anhöriga till flyktingar. Det finns en del som tyder på att vi är bättre än till exempel Danmark att få dessa i jobb på lång sikt, bland annat en rapport från den danska statistikm­yndigheten Dansk Statistik. Dock tar det alldeles för lång tid innan man kommer i sysselsätt­ning i Sverige. Här finns mycket att arbeta med, inte minst kring attityder.

INTE HELLER DETTA kommer dock att räcka. Människor ska kunna komma till Sverige för att arbete. De bidrar till Sveriges utveckling och är med och finansiera­r vårt välfärdssa­mhälle. Och det gäller även personer som kommer från länder utanför EU och Norden. Oftast handlar det idag om till exempel systemutve­cklare och civilingen­jörer.

Tyvärr finns det mängder av rapporter om hur svårt det är att rekrytera och behålla personal, även kvalificer­ad personal. Hur lätt det är att bli av med tillstånde­t att arbeta för bagateller.

ALLIANSEN VILL UNDERLÄTTA för arbetskraf­tsinvandri­ng, bland annat genom korta ned väntetider­na och se till att människor inte kastas ut på grund av bagateller. Samtidigt vill man skärpa kontrollen av att det verkligen handlar om ett riktigt jobb. Det är ett svar på de behov som finns i framtidens Sverige.

SOCIALDEMO­KRATERNA DÄREMOT GÖR ett annat val. De signalerar tydligt att de inte gillar att det kommer människor till Sverige som vill jobba här. De säger att de vill stoppa alla som kommer hit för jobb som bara kräver kortare utbildning eller introdukti­on. Vad det i praktiken handlar om är bärplockni­ng och skogsplant­ering under några intensiva månader. Om dessa stoppas är det troligaste resultatet mindre svensk sylt på butikshyll­orna och mer bär som ruttnar i skogen. Det bryr sig inte Socialdemo­kraterna om. Det viktiga är att skicka rätt signaler inför valet. Även om det innebär sämre möjlighete­r både för tillväxt och för svensk sylt på pannkakorn­a.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ??
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden