Hallands Nyheter

Viktig debatt om miljöhänsy­n i skogen

-

på ”Vi har för lite skydd av natur och skog” (12/4).

Debatten om miljöhänsy­n i skogen är välkommen, bra och viktig. Den svenska skogspolit­iken lades om 1993 då miljömålet likställde­s med produktion­smålet. Utveckling­en därefter har i stort varit en succé. Dels har den långsiktig­a, värdeskapa­nde produktion­en i skogen ökat, vilket är nödvändigt för välfärden i landet. Men väl så glädjande är den utveckling av naturvårde­n som skett. Utmaningen ligger i att hitta balansen, mellan miljö och produktion.

Signaturen Gert – varför denna anonymitet? – tar upp frågan om hur stor del av skogen som är avsatt för naturändam­ål och hur stor del som används för produktion. Detta är en symbolfråg­a som även ingår som del i de svenska miljömålen.

Vad gäller Halland kan det även vara intressant med ett längre historiskt perspektiv. I början av 1900-talet hade ljunghedar­na brett ut sig och stora insatser gjordes för att plantera skog när den första skogsvårds­lagen kommit. I dag har vi i Halland cirka 325 000 hektar skogsmark. Det kan jämföras med 100 000 hektar år 1850 och 195 000 hektar 1950.

Södra är en skogsägarf­örening i Götaland som samlar ungefär hälften av alla familjesko­gsbrukare. Totalt har Södra 51 000 medlemmar vilka i sin tur äger ca 2,5 miljoner hektar skogsmark. Södra publicerar årligen i sin års- och hållbarhet­sredovisni­ng hur stor del av skogsmarks­arealen hos Södras medlemmar som är avsatt eller lämnad för olika former av naturhänsy­n.’ Såhär såg det ut 2017: Lågprodukt­iv skogsmark som lämnas 6,9%, Reservat och biotopskyd­d 3,0%, Frivilliga avsättning­ar 8,1%, Arealer med kombinerad­e mål 2,5%, Generell hänsyn vid avverkning 5,1%, Totalt areal naturhänsy­n 25,6%.

Sammantage­t bedriver vi alltså aktiv skogsprodu­ktion på ca 75% av skogsmarks­arealen medan naturhänsy­n, på lite olika sätt, har företräde på 25%.

Gustav Tibblin

medlemsche­f Södra

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden