Hallands Nyheter

Nu höjs barn- och studiebidr­aget!

-

Alla barn, oavsett ens föräldrars ekonomiska situation, ska ha rätt till bra uppväxtvil­lkor. De där två hundralapp­arna gör skillnad. Ingen förälder ska behöva välja mellan mat i kylskåpet och en vinterjack­a till sitt barn.

BIDRAG. När det går bra för Sverige ska det komma hela folket till del. Den enkla men viktiga meningen sa statsminis­ter Stefan Löfven när han presentera­de årets statsbudge­t. Det är precis därför barn-och studiebidr­aget nu höjs med 200 kronor i månaden, från 1050 kr till 1250 kr, för cirka 40 000 barn och ungdomar i Halland! Klassisk socialdemo­kratisk fördelning­spolitik när den är som bäst.

DET ÄR VERKLIGEN på tiden. Barn-och studiebidr­aget har inte höjts sen år 2006 när Socialdemo­kraterna senast satt i regering, trots att kostnadern­a generellt sett har ökat. Alliansen höjde aldrig barnbidrag­et trots att inflatione­n successivt urholkade barn-och studiebidr­agets värde. Hade barnbidrag­et följt konsumentp­risindex sedan 2006 hade det legat på 1200 kronor i stället för dagens 1050 kronor.

Det är också en viktig jämlikhets­fråga. Alla barn, oavsett ens föräldrars ekonomiska situation, ska ha rätt till bra uppväxtvil­lkor. De där två hundralapp­arna gör skillnad. Ingen förälder ska behöva välja mellan mat i kylskåpet och en vinterjack­a till sitt barn. Inget barn väljer sina föräldrar, men vi kan som samhälle välja att ge alla barn en schysst uppväxt.

Att höja barn- och studiebidr­aget är även samhällsek­onomiskt smart, både idag och imorgon. Barnfamilj­er och ungdomar är först och främst en konsumtion­sbenägen grupp. Det lönar sig även i längden. Studier visar att barn som växer upp med bra villkor också sedan klarar sig bättre i skolan och på arbetsmark­naden. Det är en samhällsin­vestering för framtiden.

MOTSTÅNDAR­E AV EN generell höjning av barn-och studiebidr­aget hävdar att det av fördelning­spolitiska skäl är bättre att införa ett behovspröv­at barnbidrag. Det vill säga att fattiga och rika familjer ska få olika mycket i barnbidrag. Det kan låta klokt vid en första anblick men det riskerar att urholka den svenska modellen. Vi ska inte ha en fattigpeng i Sverige, utan vi ska ha ett generellt välfärdssy­stem som har legitimite­t bland hela befolkning­en.

ÄNTLIGEN HÖJS BARN-OCH studiebidr­aget, något som SSU länge har drivit gentemot Socialdemo­kraterna. Det är en jämlikhets­reform som gör skillnad i barn och ungas vardag och som är bra för samhället. Det må kosta lite för staten här och nu, men det finns ingen bättre investerin­g än att garantera alla barn och ungdomar en bra uppväxt. Så skapar vi ett jämlikt och tryggt samhälle för alla unga.

Aida Birinxhiku

ordförande SSU Halland

Anton Karlsson

ordförande SSU Varberg

 ??  ??
 ??  ?? AIDA BIRINXHIKU.
AIDA BIRINXHIKU.
 ??  ?? ANTON KARLSSON.
ANTON KARLSSON.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden