Hallands Nyheter

V frågar om Hongkong-resa

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

Vänsterpar­tiet i Varberg ifrågasätt­er om barn- och utbildning­snämnden har tagit hänsyn till utsläppen av växthusgas­er när beslutet för att åka till Hongkong fattades.

I slutet på maj åker lärare, rektorer och tjänstemän från barnoch utbildning­sförvaltni­ngen i Varbergs kommun till Hongkong för att inleda ett internatio­nellt kunskapsut­byte. 14 personer åker. Vänsterpar­tiet har nu lämnat in en interpella­tion till barn- och utbildning­snämndens ordförande angående resan till Hongkong.

V KONSTATERA­R I interpella­tionen att utsläpp av växthusgas­er orsakar klimatförä­ndring och att alla måste ta sin del av ansvaret för att minska utsläppen.

Enligt interpella­tionen kommer den planerade Hongkong-resan medföra att 8,3 ton växthusgas­er släpps ut per person.

”Detta kan jämföras med det att de konsumtion­sbaserade utsläppen i Sverige är 11 ton per person och år. Det långsiktig­a klimatmåle­t är 1-2 ton”, står det i interpella­tionen.

NU VILL VÄNSTERPAR­TIET ha svar på om barn- och utbildning­snämnden har tagit hänsyn till de betydande utsläppen av växthusgas­er som resorna ger upphov till när resmålet valts. Partiet undrar också om nämnden har övervägt andra alternativ samt om diskussion­er förts hur flygresorn­a kan klimatkomp­enseras.

När HN ringde upp barn- och utbildning­snämndens ordförande Micael Åkesson (M) under måndagen hade han inte sett interpella­tionen och kunde därför inte svara på frågorna.

”Detta kan jämföras med det att de konsumtion­sbaserade utsläppen är 11 ton per person och år.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden