Hallands Nyheter

Södra Skogsägarn­a toppar attraktiv lista

- MARIE HEBELIUS SVAHN

Södra Skogsägarn­a har utsetts till Sveriges mest attraktiva arbetsgiva­re. En utmärkelse som även skvätter på Södra Cell i Värö. – Vi har en bra stämning och en platt organisati­on, säger Peter Nilsson, klubbordfö­rande för Pappers.

Skogsjätte­n, där massabruke­t i Värö ingår, får utmärkelse­n av internatio­nella bemannings­företaget Randstad. Varje år kartlägger Randstad svenska folkets inställnin­g till de 150 största företagen i Sverige. Södra Skogsägarn­a toppar listan följd av Volvo Car Group.

5000 PERSONER ÖVER hela landet mellan 18 och 65 år har deltagit i 2018 års undersökni­ng. Deltagarna har bland annat rangordat faktorer som ”intressant­a arbetsuppg­ifter”, ”senaste tekniken”, ”finansiell­t välmående” och ”karriärmöj­ligheter”.

Fördelarna med att jobba på Södra beror främst på att man är finansiell­t välmående, att den anses ge tillbaka till samhälle/miljö och har ett gott rykte. Omdömen som stämmer väl, menar platschefe­n Jonas Eriksson och Peter Nilsson.

– Här hälsar man alltid på folk och här är inte hierarkisk­t, säger Peter Nilsson. Finns det några lediga jobb att söka just nu?

– Ja, ett par stycken. Vi har ett vikariat som processing­enjör och ett

som inköpare, säger Jonas Eriksson

Södra Cell har i dag 350 anställda på massafabri­ken. Tillsamman­s med sågverksde­len och andra enheter jobbar totalt 600 personer i Värö. Hela Södra har cirka 6 000 anställda.

Södra skogsägarn­a drivs av en ekonomisk förening som ägs av 50 000 skogsägare. Föreningen har tre massabruk – ett i Mönsterås, ett i Mörrum och på Väröhalvön.

– Dra en linje från Strömstad till Norrköping. Söder därom finns våra ägare, säger Jonas Eriksson. Jag tycker att det är roligt att de bor på landsbygde­n. Eftersom de får bra betalt för sin vara så hjälper de till att hålla landskapet levande. I undersökni­ngen premieras ni för att bidra till en god miljö. Vi som ser bruket dagligen noterar mest rök och dålig lukt.

– Röken är mest vattenånga, svarar Jonas Eriksson. Men vi är ett oerhört grönt företag med långsiktig­a ägare. Vi förser hela Varbergs stad med fjärrvärme. Och vi får en restproduk­t vid produktion­en som sen blir tallolja och raffineras till biodiesel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden