Hallands Nyheter

Så vill Hunnestad utvecklas i framtiden

- MALIN STRANDBERG 010-471 50 25 malin.strandberg@hn.se

Ideér och förslag för att utveckla Hunnestad finns i överflöd. Nu pågår ett arbete för att få till en efterlängt­ad cykelväg till Varberg samt att få fram ett mer varierat bostadsutb­ud.

HN har tidigare berättat att Varbergs kommun har fått kritik för att ha ägnat för lite uppmärksam­het åt landsbygde­n. Därför togs det ett nytt grepp med start hösten 2017. Fram till 2019 ska sju orter få en ny utveckling­sstrategi och Hunnestad var först ut.

– Det är positivt att kommunen har förstått att Hunnestad finns. Nu ser vi ljusare på framtiden, säger Josefin Bergström som är aktiv i Hublix, byalaget i Hunnestad och Blixtorp.

HON BOR PÅ en gård i Hunnestad med sin man och fyra barn. Josefin har ett eget företag där hon sysslar med uthyrning av odlingslot­ter, köttkanine­r, delikatess­fåglar. Nu driver hon även en skönhetssa­long.

– Jag fick så många barn så det hade inte varit lönsamt att gå tillbaka till mitt gamla jobb. Jag blev i stället intressera­d av vad vi äter och nu är vi självförsö­rjande på kött och nästan alla grönsaker, säger hon.

I dag bor det 480 personer i Hunnestad med omnejd och det är vanligt att de precis som Josefin Bergström driver enskilt företag. Befolkning­sutvecklin­g pekar uppåt och orten har den yngsta befolkning­en i kommunen med en medelålder på 39.

– Det är många som väljer att flytta tillbaka till Hunnestad, säger hon.

JOSEFIN HAR INGÅTT i den arbetsgrup­p som tagit fram förslag på vad som behöver utvecklas i bygden. Bland annat är en cykelväg till Varberg ett hett önskemål.

– Som det är nu är det för farligt att cykla till Varberg. Vi har även haft problem med översvämni­ngar i en viadukt som vi måste passera, berättar Josefin Bergström.

EN ANNAN ANGELÄGEN fråga för Hunnestads­borna är utbyggnade­n av vatten- och avlopp eftersom det i dag nästan enbart finns villor på orten.

– Här finns ett stort intresse att bygga bostäder när va tillkommer och Hunnestad ligger högt på Vivabs lista, säger Ulrika Rylin, landsbygds­samordnare på Näringsliv­soch destinatio­nskontoret. * Nya strategier för Hunnestad, Gödestad, Derome, Sibbarp, Valinge, Karl-gustav och Himle ska arbetas fram under 2018-2019.

* En arbetsgrup­p bestående av representa­nter från orten, tjänstemän och politiker tar fram utveckling­sförslag.

* Förslaget presentera­s på ett möte där samtliga hushåll på orten får medverka och lämna synpunkter.

* Strategin blir ett underlag för kommunens planering för bostadsbyg­gande och för vilka åtgärder som krävs för att utveckla orten.

* Beslut om strategin för Hunnestad tas i kommunfull­mäktige under hösten.

Andra förslag är en skyddsvall längst med motorvägen, utformning av en vandringss­tig, utegym i Skoleskoge­n och en lekplats i Mångleberg­sskogen. En utmaning kommer bli att få fler att välja bussen. Trots att Hallandstr­afiken har flera linjer dagligen är det få som utnyttjar kollektivt­rafiken.

– Många tycker det är smidigare att ta bilen. Men får vi fler att börja cykla blir klivet inte lika långt till att ta bussen, säger Josefin Bergström

 ?? Bild: MALIN STRANDBERG ?? HUNNESTAD. Det finns önskemål om en pizzeria vid affären.
Bild: MALIN STRANDBERG HUNNESTAD. Det finns önskemål om en pizzeria vid affären.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden