Hallands Nyheter

EU fördömer och varnar om Syrien

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Ett enat EU fördömer Syriens användande av kemiska vapen, uttalar sitt stöd för helgens Usa-ledda attacker och hotar med nya sanktioner mot Bashar al-assads regim. Också Ryssland får skarp kritik – även om det dröjer med ytterligar­e sanktioner.

I ett gemensamt uttalande från EU:S utrikesmin­istermöte i Luxemburg på måndagen läggs skulden tydligt på Syriens styrande för ”den katastrofa­la humanitära situatione­n och det syriska folkets lidande”.

– Vi är väldigt bekymrade över kemvapenan­vändningen som sannolikt kommer från den syriska regimen. Vi är också väldigt bekymrade över väldigt många veton från Ryssland när vi försöker hitta en politisk lösning, konstatera­r kabinettss­ekreterare Annika Söder (S) på väg ut från mötet.

Eu-länderna hoppas fortfarand­e kunna få fram en diplomatis­k och politisk lösning och arrangerar nästa vecka en stor Syrien-konferens i Bryssel tillsamman­s med FN.

– Tillsamman­s är vi ju ganska betydelsef­ulla och starka och med eniga budskap bör vi också kunna påverka, säger Söder.

I SITT UTTALANDE varslar EU om att ytterligar­e sanktioner mot Syrien kommer att övervägas ”så länge som förtrycket fortsätter”.

Sanktioner övervägs även mot den syriska regimens uppbackare i Ryssland – även om det just nu främst beror på mordförsök­et mot den Storbritan­nien-boende förre ryske spionen Sergej Skripal och hans dotter.

– Men det var ingen färdig diskussion i dag, utan den fortsätter fram till och med juni, säger Annika Söder, som samtidigt noterar att det inte är enkelt för Eu-länderna att vara bestämda och tydliga gentemot grannen i öst.

– Det finns ett bekymmer kring energiförs­örjningen eftersom Ryssland är en stor energileve­rantör. Det finns en insikt om att energibero­endet av Ryssland kan skapa svårighete­r att vara väldigt bestämd i sitt handlande när Ryssland begår fel.

SVERIGE ÄR HUR som helst öppet för att ytterligar­e förstärka sanktioner­na mot Ryssland.

– Om sanktioner kan vara meningsful­la och vi tror att de kan påverka så kan vi också stödja dem. För oss är det också viktigt att sanktioner sker i EU:S ramverk eller FN:S ramverk så att vi är många som står bakom sanktioner­na för då tror vi att de är mer verkningsf­ulla, säger Annika Söder efter mötet i Luxemburg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden