Hallands Nyheter

Svinpest och älgsvält oroar

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Afrikansk svinpest i öster och avmagrings­sjuka renar och älgar i norr. Sverige omgärdas av potentiell­t hårtslåend­e djursjukdo­mar som nu skapar allt större oro i EU.

Svinpesten har fått fäste i främst Baltikum och Polen och har skapat stor nervositet i Danmark, där ett viltstängs­el nu planeras längs hela landsgräns­en mot Tyskland för att hindra smittade vildsvin från att drabba den viktiga danska produktion­en av fläskkött.

I Sverige nöjer sig myndighete­rna tills vidare med ökad informatio­n.

– Vi har ju inte landgräns på det sättet till de områden som är drabbade i dag. Vi har ju ganska stora hav som finns emellan, konstatera­r landsbygds­minister Sven-erik Bucht (S) som tillsamman­s med sina Eu-kolleger diskuterad­e läget för olika djursjukor vid sitt möte i Luxemburg på måndagen.

Helt smittsäker­t är ändå inte Sverige.

– Det finns en viss risk att afrikansk svinpest skulle kunna komma till Sverige med fordon eller återvändan­de jaktturist­er så det är viktigt att man har en informatio­n kring de här frågorna. Det förbereder jordbruksv­erket och en större informatio­nskampanj förbereds också i EU, berättar Bucht.

Samtidigt pågår sedan årsskiftet en ökande provtagnin­g på trafikdöda älgar och renar i norra Sverige för att söka spår av den så kallade avmagrings­sjukan, CWD.

En hel vildrenflo­ck i Nordnorge har avlivats under hösten och vintern på grund av avmagrings­sjukan, som stundtals även kallats för galna älg-sjukan. Dessutom har en variant på sjukdomen påträffats hos två älgar och en hjort i Norge och hos en älgko i Finland.

 ?? Bild: WIKTOR NUMMELIN/TT ?? OROAD. Afrikansk svinpest och avmagrings­sjuka hos renar och älgar oroar landsbygds­minister Sven-erik Bucht (S).
Bild: WIKTOR NUMMELIN/TT OROAD. Afrikansk svinpest och avmagrings­sjuka hos renar och älgar oroar landsbygds­minister Sven-erik Bucht (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden