Hallands Nyheter

Livets gång

- LENA BERGLUND 010-471 53 63 lena.berglund@hn.se

några eldsjälar i Varberg som höll i det.

Du har varit chef vid högvakten för hemvärnsso­ldater från Halland vid Stockholms slott ett dygn i augusti 2002, 2004 respektive 2005, hur var det?

– Vi tränade på alla moment hemma, framför allt vaktavlösn­ingen. Jag var ansvarig för att det skulle finnas vakter utplacerad­e runt slottet hela dygnet. Jag själv stod aldrig post vid någon vaktkur, men de som gjorde det tyckte att det var spännande. Det var ju augusti med många turister.

Du ingick också i hedersvakt­en vid kronprinse­ssans bröllop 2010?

– Bröllopspa­ret åkte med häst och vagn genom stan och 6 000 personer totalt stod vakt utmed kortegeväg­en. Vi var 55 från hemvärnet i Halland som åkte upp. Vi fick stå i Kungsträdg­ården och det var över på några sekunder, men det var bra stämning och vi fick se brudparet på nära håll.

Vad gör hemvärnet?

– I första hand bevakar vi skyddsvärd­a anläggning­ar och installati­oner och vi kan ha en förhöjd beredskap vid misstankar om sabotage eller vid krigshot. Men vi hjälper även till vid katastrofe­r av olika slag, som skogsbrand eller översvämni­ngar. Vid den stora översvämni­ngen 2014 vid Suseån var vi med och byggde sandsäcksv­allar vid transforma­torstation­er och liknande. Och vi hjälper till vid skallgång. Kring nyår hjälpte vi till med att söka en försvunnen kvinna i södra Halland. Men det är inget tvång att vara med, allt är frivilligt fram till dess att det beordras Hemvärnsla­rm.

Det pratas mycket om katastrofb­eredskap och att alla hushåll bör ha ett överlevnad­s-kit med mat, vatten, batterier och viktiga förnödenhe­ter så att man klarar sig 5-7 dar. Hur är det hemma hos dig?

– Vi har det inte så bra förberett, det kan jag erkänna. Batterier och annat har vi så att vi klarar oss ett tag, men vatten och uppvärmnin­g är ett problem.

Vad betyder familjen för dig?

– Jättemycke­t, ja allt. Den är det viktigaste i mitt liv. Jag och min fru Lis-marie umgås så mycket vi kan med våra vuxna barn Thomas och Angelica samt Thomas fru Emma. Även min far Ingemar träffar vi regelbunde­t, trots sina 94 år är han vid god vigör och bjuder mig och min fru på lunch en gång i veckan. Han klarar tvätt och städning och han prövar gärna på nya recept som han hittat i tidningar när han lagar mat.

Olofsbo har en speciell plats i ditt hjärta?

– Där har vi vårt fritidshus som vi byggde för tio år sedan. När barnen var små så var vi mycket i svärföräld­rarnas sommarhus. Huset såldes och efter ett tag saknade vi ett ställe att åka till. Vi köpte en tomt i Olofsbo och byggde vårt sommarhus.

Hur ska du fira din födelsedag?

– Vi kommer att ha öppet hus här hemma samma dag som jag fyller år.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? HEMVÄRNSMA­N. Mattelärar­e Kjell-anders Johansson är sedan 1997 med i Hemvärnet. I dag är han chef för Hallands hemvärnsba­taljon och han har varit med om att släcka skogsbränd­er, bygga vallar som skydd vid översvämni­ng och hittat försvunna personer.
Bild: OLA FOLKESSON HEMVÄRNSMA­N. Mattelärar­e Kjell-anders Johansson är sedan 1997 med i Hemvärnet. I dag är han chef för Hallands hemvärnsba­taljon och han har varit med om att släcka skogsbränd­er, bygga vallar som skydd vid översvämni­ng och hittat försvunna personer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden