Hallands Nyheter

11Kjell-anders frågor till lärare som fyller 60 år 17 april

-

NAMN: Kjell-anders Johansson

BOR: Falkenberg

GÖR: Lärare samt chef för Hallands hemvärnsba­taljon

FAMILJ: Hustrun Lis-marie och barnen Thomas och Angelica

Kjell-anders har arbetat som lärare i Falkenberg­s kommun sedan 1981. Det var i Falkenberg han själv växte upp och gick i skola.

Varför valde du att bli lärare?

– När jag gick på gymnasiet funderade jag på om jag skulle läsa till lärare eller till ingenjör, men så fick jag göra en kort praktik på Möllevägss­kolan där de uppmuntrad­e mig så jag sökte till lärarhögsk­olan. Från början var jag mellanstad­ielärare, i dag undervisar jag i matematik, biologi, fysik och kemi i årskurs 6-9 på Skogstorps­skolan. Jag trivs bra med mina elever och kolleger.

Har det har skett några förändring­ar genom åren?

– Ja, det är till exempel fler elever som inte har svenska som modersmål och betygssyst­emet har ändrats. Förr var betygskala­n 1-5, i dag har vi betyg där elever kan bli underkända och då inte får behörighet till gymnasiet. Det har lett till en större press på lärare och elever. Kravet på dokumentat­ion om elevernas resultat har ökat, på senare tid har staten velat minska ner dokumentat­ionskraven, men det verkar inte som den viljan finns i kommunerna. Du undervisar i matematik, biologi, fysik och kemi, vilket är svårast? – Matematik är det ämne som flest elever inte är godkända i, det gäller inte bara mina elever utan alla. Eleverna upplever nog matematik som svårt eftersom det oftast finns rätt eller fel. En del föräldrar menar att deras barn ärvt svårighete­rna för matte av dem, men det handlar inte så mycket om talang utan om hårt arbete, även om en del har viss fallenhet för ämnet. De som knäcker ”koden” brukar tycka att matte är riktigt kul. Det ämne som eleverna har lättast för tror jag är biologi, det är lättare att förstå – konkretare och tydligare. Du utnämndes som reservoffi­cer 1981 efter genomgånge­n utbildning vid Infanterie­ts officershö­gskola i Halmstad. 2008 bjöd du som bataljonsc­hef för norra Hallands hemvärn in ett hundratal gäster till bal i Rikssalen på Fästningen. Det var fjärde gången ni ordnade bal på fästningen, hur var det? – Det var mycket trevligt och högtidligt. Bland annat var rikshemvär­nschefen, brigadgene­ral Roland Ekenberg inbjuden. Det var

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden