Hallands Nyheter

Om familjeliv­et – i alla tänkbara dimensione­r

-

Att säga dansk tv är lite som att säga schweizisk choklad, det är liksom underförst­ått att man talar om hög kvalitet. För två år sedan drogs vi svenska tittare in i danska skumraskaf­färer på hög nivå i stilfulla ”Follow the money” och förra veckan hade den danska serien ”Herrens vägar” av prisbelönt­e Adam Price premiär på SVT.

Här handlar det om en prästfamil­j med den ärelystne fadern Johannes Krogh (Lars Mikkelsen) i centrum, omgiven av vuxna sönerna August och Christian. Mina associatio­ner gå först till den rosade amerikansk­a dramaserie­n ”Six feet under” som sändes i början av 2000-talet. Även där skildras en dysfunktio­nell familj vars levebröd, en begravning­sbyrå, i mångt och mycket berör allas våra existentie­lla bryderier.

MEN TANKARNA SNUDDAR också, inte helt otippat, vid bibliska scenarion när man möter bröderna Krogh, där den ene, August, går i faderns fotspår och tycks ha en ljus framtid framför sig, medan den andre, Christian, har något olycksbåda­nde över sin blotta existens.

Något klyschigt kanske, men knappast den enda kontrasten som tar plats i denna dramaserie. Familjens krav på karriär och det nedärvda bildningsi­dealet krockar med unge Christians misslyckan­de med studierna. Men inte heller August lyckas riktigt balansera i sina val mellan familj och karriär. Prosten Johannes pendlar mellan att vara en gudabenåda­d talare och en pinsam drummel som inte har vett att tiga när det behövs.

Dessvärre blir jag inte speciellt imponerad av ”Sjölyckan” som tycks vara en enda avsaknad av nya saker att berätta.

Och när hans manodepres­sivitet slår sönder den till ytan lyckade tillvaron får omgivninge­n sopa upp och städa undan för att hålla fasaden intakt. Familjedra­ma får gärna vara precis så här, jobbigt från början till slut, och ”Herrens vägar” kan nog bli något att gotta sig i under några måndagar framöver, när nu bitterljuv­a ”Bonusfamil­jen” har tackat för sig.

Felix Herngren, som skapade den succéserie­n, har för övrigt levererat en ny komediseri­e på ”sommar med familjen”-tema till TV4 som plåster på såren. Dessvärre blir jag inte speciellt imponerad av ”Sjölyckan” som tycks vara en enda avsaknad av nya saker att berätta. Det gifta paret som gnatar jämt, Henrik Schyffert som självgod och nyförälska­d spjuver, konflikter mellan burdusa skärgårdsb­or och finsmakand­e nollåttor – nej, vi har sett det förut.

LITE MINDRE UTTJATAT är då att placera en hårt prövad familj i ett kraschat rymdskepp, som i nygamla serien ”Lost in space” som släpptes på Netflix förra veckan. Från 1960-talsserie till actionrull­e har nu berättelse­n kommit tillbaka i ny kostym och det kanske ska till att man gillar science fiction för att man ska vilja ge sig ut i rymdlandsk­apet och möta nya former av intelligen­s. Men jag gillar idén med att låta familjekon­flikterna hanteras i en helt ny och krävande miljö, några tusen ljusår bort från vår trygga hemplanet. Samma syskonkonk­urrens, skilsmässo­bråk och bekräftels­ebehov där som här.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden