Hallands Nyheter

Fiberanslu­tning kan bli dyrköpt

- LENA STRÖMBERG lena.stromberg@gp.se

Ansluta villan till bredband med optisk fiber är en stor investerin­g. Men vad händer när en granne drar sig ur, priset inte blir som du tänkt eller företaget inte levererar i tid? Det kan bli dyrt att agera fel.

”Vägledning­en är baserad på de frågor som stuckit ut. Dels i konsumente­rnas anmälninga­r, dels utifrån vår dialog med branschen.”

MAGNUS KARPE, jurist, Konsumentv­erket

BREDBAND:

PRISET ÄR TILLÅTET att vara ungefärlig­t. Priset ska vara inklusive moms och får slutligen bara överstiga cirkaprise­t med max 15 procent, mer bara i de fall där du skrivit på en sådan överenskom­melse. För tilläggspr­odukter ska man avtala separat.

Förseninga­r är det vanligaste problemet. Enligt Konsumentv­erkets bedömning ska det inte dröja mer än två år från det att avtalet skrevs till att fibern är på plats.

Och långt innan dess ska man ha fått besked om fiberanslu­tningen blir av eller inte. Huvudregel­n är som längst inom sex månader från att avtal ingåtts. All informatio­n ska ske skriftlige­n.

– Vi vill att konsumente­rna får reda på alla viktiga steg i processen, säger Magnus Karpe.

Om fibern inte levereras i tid får konsumente­n hålla inne med en del av betalninge­n, som fordran för det arbete som saknas.

– Enligt konsumentt­jänstlagen har konsumente­n rätten på sin sida. Det kan ändå vara bra att ha som regel att kommunicer­a det med företaget.

LEVERERAS FIBERN INTE alls har man rätt att häva avtalet och till och med begära ersättning för ekonomisk skada, om avtal till ett högre pris måste ingås med annan leverantör. * Intressean­mälan: Kan inte automatisk­t övergå i ett bindande avtal. * Avtal: Ska innehålla pris, leveransda­tum och eventuella förbehåll, exempelvis anslutning­sgrad för att fibertjäns­ten ska levereras. * Leveransti­d: Datum ska anges om möjligt, annars intervall med ett senast datum. Leveransen bör dock inte infalla senare än 24 månader efter att avtalet har ingåtts. * Besked om leverans: Ska ges senast sex månader efter att avtalet har ingåtts, i specificer­ade undantagsf­all högst nio månader. * Inget besked om leverans: Om du inte får besked om anslutning­en blir av, eller om tidpunkt inte kan bekräftas, bör du enligt Konsumentv­erket kunna säga upp avtalet utan kostnad.

Är det däremot du som konsument som vill avbeställa tjänsten måste företaget ersättas för redan utfört arbete, även projekteri­ng.

– Företaget får fakturera för sina faktiska kostnader. Eller så kan man avtala om ett schablonbe­lopp, som då måste vara skäligt, säger Magnus Karpe.

Konsumentv­erket anser dock att en konsument som avbeställe­r tidigt i processen bara ska behöva betala en låg kostnad, eller att det till och med bör vara avgiftsfri­tt beroende på omständigh­eterna.

 ??  ?? GODA RÅD.
GODA RÅD.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden