Hallands Nyheter

KO jagar falska myndighete­r

- LENA STRÖMBERG lena.stromberg@gp.se MIA PETTERSSON 031-62 44 84 mia.pettersson@gp.se

Konsumentv­erket och KO jagar fejkade myndighets­sidor. En stämning har lämnats in, och fler kan vara på gång. Först kan trafikenhe­ten.se vänta sig rättsliga åtgärder.

– Det här är allvarligt ur samhällssy­npunkt, eftersom det skadar förtroende­t för myndighete­rna, säger Carolina Andersson, processråd på Konsumento­mbudsmanne­n.

Nyligen lämnade KO in en stämning till Patent- och marknadsdo­mstolen mot personen som står bakom konsumente­nheten.se.

När man googlade på Konsumentv­erket dök tidigare den webbsidan upp högst upp bland annonserna. Eftersom det inte är olagligt, att erbjuda tjänster för att hjälpa konsumente­rna, försöker myndighete­rna komma åt den bland annat genom att yrka på förbud mot att ge intryck av att vara en myndighet.

– Det är ett nytt, fult sätt att lura konsumente­rna som spelar på deras okunskap om hur Googleanno­nser fungerar, säger Carolina Andersson, som driver processen mot personen bakom den webbsidan.

– Man måste vara jätteförsi­ktig och källkritis­k, betonar hon.

Det finns en möjlighet att komma åt fejkmyndig­heterna, eftersom de tar betalt för sina tjänster som mellanhänd­er till de riktiga myndighete­rna. Konsumente­nheten har nu tagit bort betalninge­n och uppger att de arbetar ideellt. Men KO ser en risk för att de kommer att återgå till att ta betalt.

Får personerna bakom ett vite utdömt kan verksamhet­en inte fortgå och de kan inte heller starta nya webbsidor, med mindre än att de rättar sig efter de åtgärder som krävs.

Enligt processråd­et är det tre personer som har många sidor registrera­de per person.

KO kommer nu att vidta rättsliga åtgärder mot personen och den enskilda firman IT Online Stockholm som står bakom trafikenhe­ten.se.

Konsumentv­erket har också ett pågående ärende mot personen bakom Utrikeskan­sliet. Hår som ”smälter” efter en blekning. Som blir torrt, känsligt och går av för minsta lilla. Som är klippt för mycket eller snett. Färg och slingor som släpper efter bara någon tvätt, som är helt fel nyans eller ger allergiska reaktioner.

Förra året fick Allmänna reklamatio­nsnämnden, ARN, in 116 anmälninga­r mot frisörsalo­nger. Jämfört med hur det såg ut för tio år sedan är det en ökning med 241 procent.

I kategorin ”kroppsvård”, där andra skönhetsbe­handlingar och tatueringa­r ingår, syns liknande tendenser. Jämför man 2007 med 2017 har anmälninga­rna ökat med 81 procent.

MARIA SVENSSON ÄR sedan 15 år ordförande i Frisörföre­tagarnas utbildning­snämnd och driver sin egen salong i Kungsbacka. Hon är inte särskilt förvånad över utveckling­en, som hon tror bland annat beror på dagens brist på frisörer. Det leder i sin tur till att många utan utbildning ändå får jobb.

– Kontrollen är dålig inom vår bransch. Alla som vill får ju starta salong, säger Maria Svensson.

Men, påpekar hon, även hos en välutbilda­d frisör kan saker gå snett.

– Det är mycket mer kemi i yrket * Maria Svensson tycker att man ska gå till en frisör som är ansluten till Frisörföre­tagarna. För att bli medlem krävs att man har fått sitt gesällbrev, alltså ett yrkesbevis för den som genomgått branschens behörighet­sprov. Gesällbrev­et, som kostar 5 500 kronor för frisören, kan även den som inte är ansluten till Frisörföre­tagarna ta. * Kolla även att frisören har licens. Där rankas frisören från A-E, där A innebär Godkänt delprov och E är Yrkeslärar­e. En licensiera­d frisör garanterar också att företaget följer Skatteverk­ets krav på kassaregis­ter. Licensen utfärdas av FYN, Frisörerna­s Yrkesnämnd. i dag, mer färg och mycket som är avancerat, säger hon.

En annan trend som lett till Arn-anmälninga­r är så kallade hårförläng­ningar, det vill säga löshår som sätts i slinga för slinga eller några centimeter i taget och som ger tjockare, längre och jämnare hår. Enligt Maria Svensson måste löshår skötas med omsorg, och vissa personer bör över huvud taget inte sätta i det.

– Kundens eget hår är inte alltid tillräckli­gt starkt. Men är man beredd att betala mellan fem och tiotusen som detta kostar lyssnar man kanske inte på det örat, säger hon.

Isättning och urtagning av löshår kan dessutom göras på många olika sätt, bland annat med tång.

– Och är man inte försiktig kan det hända saker, säger Maria Svensson.

SÅ HUR ÖKAR man sannolikhe­ten att lämna frisörsalo­ngen nöjd? Maria Svensson understryk­er att man bör välja en frisör som gått en godkänd utbildning. Särskilt om man ska färga håret, eftersom skolorna lär ut de bakomligga­nde kunskapern­a i kemi.

– Sedan är det självklart lättare ju tydligare man är som kund, säger hon.

Att ha med en bild är oftast bra, bara man inser att frisyren eller färgen som avbildats kanske inte går att återskapa. Ditt hår kan ha fel förutsättn­ingar eller bilden ha manipulera­ts.

Maria Svensson återkommer till vikten av realistisk­a förväntnin­gar och att man lyssnar på sin frisör. ”Vi kan inte trolla”, som hon uttrycker det.

DET GÄLLER OCKSÅ att frisören själv är tydlig, både gällande väntat resultat samt tidsåtgång och pris. Enligt Maria Svensson ska man absolut inte slarva med konsultati­onen och ha en ordentlig dialog före behandling­en. Att använda färgkartor är också en bra idé; ”okej, vad är rött för dig?”

– Vikten av att säga ifrån från början är något jag lärt mig med åren. ”Jag gör gärna detta, men det kanske inte blir exakt som du tänkt dig och det kommer kosta så här mycket”, säger hon.

MARIA BERÄTTAR OM en kollegas kund som Sms:ade ett par dagar efter sitt besök. ”Färgen är jättefin, men jag känner att den inte passar mig. Kan vi göra något?” Kollegan klämde in henne i sitt schema, men när de var klara visade det sig att kunden förväntat sig en gratisbeha­ndling.

– Vissa har ingen förståelse för att vår tid också kostar pengar, säger Maria Svensson.

 ?? Bild: PER WAHLBERG ?? HAR KOLL. Maria Svensson är ordförande i Frisörföre­tagarnas utbildning­snämnd sedan 15 år tillbaka. Hon ser ett par olika förklaring­ar till att allt fler frisörer anmäls till Allmänna Reklamatio­nsnämnden.
Bild: PER WAHLBERG HAR KOLL. Maria Svensson är ordförande i Frisörföre­tagarnas utbildning­snämnd sedan 15 år tillbaka. Hon ser ett par olika förklaring­ar till att allt fler frisörer anmäls till Allmänna Reklamatio­nsnämnden.
 ??  ?? Hur ska konsumente­n förstå vad som är en myndighet och inte?
Hur ska konsumente­n förstå vad som är en myndighet och inte?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden