Hallands Nyheter

Anmälde salongen efter klippning

- MIA PETTERSSON 031-62 44 84 mia.pettersson@gp.se

inte hann föna Amandas hår helt torrt, så det faktiska slutresult­atet såg hon först när hon kommit hem och slätat ut det med plattång, berättar Amanda. – Jag blev ganska chockad. Hennes tidigare midjelånga hår slutade nu i höjd med skulderbla­den. Bak- och framsida var ojämna, och även höger respektive vänster sida.

– Dessutom var det uppklippt i väldigt ojämna etapper, som trappsteg. Jag hade inte bett om olika längder, säger Amanda.

DET VAR FÖRSTA gången hon besökte den aktuella frisören. Amanda Falkman hade inte med någon bild på önskat slutresult­at, utan sa bara att hon ville klippa topparna och behålla längderna, berättar hon.

– Det är ju en etablerad salong och jag bad inte om något extravagan­t, så jag kunde inte tänka mig att det skulle vara några problem. Men jag har aldrig blivit så missnöjd innan, säger hon.

Salongens bemötande därefter beskriver hon som ”jättedålig­t”. De beklagade att hon kände sig missnöjd, men att något gått fel höll de enligt Amanda inte med om. När hon inte ville ha en ny klippning Britta Ahnmé Kågerman är ordförande chef och ordförande i Allmänna reklamatio­nsnämnden. Huruvida en frisör gjort fel är väl ofta en fråga om smak? Hur resonerar ni?

– Nämnden ser över om tjänsten är utförd på rätt sätt. På dessa sammanträd­en sitter skickliga frisörer med och hjälper oss med bedömninge­n. Om en anmäld frisör säger ”jag varnade för att resultatet kunde bli så här” och kunden förnekar det, hur gör ni då?

– Den som påstår något, exempelvis

erbjöd de henne ett presentkor­t på samma belopp.

– Men jag ville ju inte gå dit igen. Klippninge­n var inte jättedyr, att man varnade, måste bevisa det. Därför tycker jag man gärna kan ta det skriftligt. Det sker men inte särskilt ofta, förmodlige­n för att frisören vill ha en trevlig relation till sin kund. Vad ska man som konsument göra för att öka förutsättn­ingarna att få rätt i skönhetsär­enden hos ARN? – Ta foton, både före efter. Sen kan ju även konsumente­n be om att få väntat resultat skriftligt i förväg om man känner sig orolig. Det gäller att prata ordentligt med sin frisör så man vet vad man ger sig in på.

men det handlar inte så mycket om pengarna utan om principen, säger hon.

Efter att hon lagt ut bilder på sociala medier tipsade en annan frisör henne om att anmäla salongen till Allmänna reklamatio­nsnämnden, ARN. Det är ovanligt att frisörkund­er når framgång där; av de fall från fjolåret som hunnit avgöras gick 14 procent kundens väg.

ETT AV DEM är alltså Amanda Falkmans, mycket tack vare hennes före- och efterbilde­r. Nämnden hänvisade bland annat till fotografie­rna när de konstatera­r att ”tjänsten är felaktig”.

Salongen å sin sida svarade till ARN att de kommit överens med Amanda om att hon skulle få ett presentkor­t, men att hon aldrig dök upp på den utsatta tiden.

”Klippninge­n var inte jättedyr, men det handlar inte så mycket om pengarna utan om principen.”

 ?? Bild: SANDRA HARRIS ?? använder ofta sig själv som modell. Därför var den misslyckad­e klippninge­n extra problemati­sk. FÖRE. EFTER.
Bild: SANDRA HARRIS använder ofta sig själv som modell. Därför var den misslyckad­e klippninge­n extra problemati­sk. FÖRE. EFTER.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden