Hallands Nyheter

Lömsk sjukdom drabbar hästar

NYHETER: Sofie Skylviks och Adam Carlsson Levins ardennerhä­star har drabbats hårt av sjukdomen virusabort. Ett föl kastades av stoet och två andra föddes livlösa.

- ANNA OSCARSON

Sofie Skylvik och Adam Carlsson Levin som föder upp ardennerhä­star i Tvååker har drabbats. Ett sto kastade sitt föl tidigare (fick missfall på hästspråk). När ett annat dräktigt sto för tre veckor sedan födde ett livlöst föl började de misstänka att något var fel. Bara två dygn senare föddes ytterligar­e ett dött föl.

– Vi fick bekräftat att vi drabbats av virusabort. Det är så tråkigt. Nu har vi ytterligar­e två dräktiga ston som vi inte vet om de är smittade, säger Sofie Skylvik.

De bedriver ardennerup­pfödningen på hobbynivå men har fem avelsston, tre godkända hingstar och fyra unghästar. Mycket tid och pengar läggs på verksamhet­en. När en sådan här sak händer är det lätt att tappa gnistan.

– Det är en stor stress för stona också att förlora sina föl. Nu måste vi sanera och försöka bli av med det här ordentligt.

LÄNSVETERI­NÄR CHRISTA VON Limburg-stirum förklarar att den här formen av herpesviru­s, EHV-1, är svår att ha koll på och bekämpa. För många hästar märks den bara som en förkylning.

– Har du väl fått den ligger den kvar och kan komma igen i stressade situatione­r, säger hon.

I Halland brukar något fall per år konstatera­s men enligt Christa von Liberg-stirum är det troligtvis många fall som aldrig provtas. I fall när fölen kastas sent kan det förklaras med att navelsträn­gen har lagt sig runt halsen eftersom fölen ser livsduglig­a ut.

Viruset är luftburet och kan spridas i stora områden. I Halland rör sig hästar mycket i till exempel tävlingssa­mmanhang och det gör smittsprid­ningen större. Tävlingshä­star brukar inte bli så sjuka men kanske står ett dräktigt sto hemma i stallet. Utomlands, speciellt i Tyskland, är sjukdomen vanlig.

Det går inte att se om en häst har en vanlig virusinfek­tion eller EHV-1. Förutom att ofödda föl riskerar att dö kan sjukdomen orsaka

En lömsk virussjukd­om har drabbat hästar i Halland. Den orsakar dödfödda föl och i vissa fall förlamning. Mossagård Ardennerhä­star i Tvååker är nu isolerad.

neurologis­k sjukdom och förlamning i bakbenen.

SJUKDOMEN ÄR anmälnings­pliktig och ett smittat stall ska isoleras minst fyra veckor efter att den sista hästen har haft symptom. Därefter ska stallet och all utrustning saneras och desinficer­as.

– Kom ihåg att även rengöra grimmor och grimskaft, påminner Christa von Liberg-stirum.

Det går att vaccinera hästarna mot sjukdomen men det ger bara 60-75 procents skydd mot kastning.

 ??  ?? DRABBADE. Sofie Skylviks och Adam Carlsson Levins hästar har drabbats av sjukdomen virusabort. Ett sto har kastat sitt föl och två föl var dödfödda. Bilderna är dock från tidigare år och fölen på bilderna är inte drabbade av sjukdomen.
DRABBADE. Sofie Skylviks och Adam Carlsson Levins hästar har drabbats av sjukdomen virusabort. Ett sto har kastat sitt föl och två föl var dödfödda. Bilderna är dock från tidigare år och fölen på bilderna är inte drabbade av sjukdomen.
 ?? Bild: PRIVAT ??
Bild: PRIVAT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden