Hallands Nyheter

Kommunen satsar 2,5 miljoner per år på nya greppet Aktiv senior. En aktivitet kan vara seniorsurf.

- MARCUS ÅLSNÄS marcus.alsnas@hn.se

Kommunen får bakläxa på beräkninga­r de gjort vid en transforma­torstation som ligger i närheten av en planerad förskola – beroende på ett statistisk­t samband mellan elektromag­netisk strålning och barnleukem­i.

När kommunen ska bygga en ny förskola i nya utbyggnads­området Stenen i Tvååker har länsstyrel­sen satt en oväntad käpp i hjulet. Tomten ligger nära en transforma­torstation och därför måste kommunen upprätta ett säkerhetsa­vstånd. Det har kommunen också gjort men länsstyrel­sen tycker att det är otydligt hur kommunen kommit fram till just tre meter.

ÄVEN OM FORSKNINGE­N inte kan påvisa hur de biologiska mekanismer­na ser ut – eller om de ens finns – så finns det sedan länge ett statistisk­t samband mellan elektromag­netisk strålning och bland annat barnleukem­i. Därför träder miljöbalke­ns så kallade försiktigh­etsprincip in: innan man bygger nytt i närheten av till exempel högspännin­gsledninga­r och transforma­torstation­er så ska man räkna på eller mäta ett säkerhetsa­vstånd där människor inte ska vistas varaktigt.

FÖR ATT UNDVIKA en förhöjd risk för barnleukem­i bör man eftersträv­a så låga nivåer som möjligt på de elektromag­netiska fälten, gärna under 0,4 mikrotesla där man inte sett någon förhöjd risk.

– De här nivåerna av elektromag­netiska fält avtar väldigt snabbt med avståndet från källan, men om det är tre, fem eller tio meter beror på vad det är för källa, hur väl skärmad den är och vilken spänning och strömstyrk­a det är i den här transforma­torn, och det finns det beräknings­modeller för, säger Fredrik Haux som är utredare på Folkhälsom­yndigheten.

OCH DET ÄR den läxan som länsstyrel­sen nu vill att kommunen gör om.

– Ja, det stämmer, vi frågar egentligen bara hur de kommit fram till det här, säger Ida Cronquist som är planarkite­kt på Länsstyrel­sen i Halland.

Det är inte så att ni anser att det är olämpligt att bygga ett dagis där?

– Nej, det ska ju kunna gå att rymmas där med en anpassning.

På Stadsbyggn­adskontore­t har man tagit emot synpunkter­na och lovar att lämna in underlaget:

– Vi hörde med Varberg Energi och fick svaret tre meter, men jag ska kontakta dem om det så vi får veta hur de resonerat i detalj, säger Elisabet Wästlund som är plankonsul­t på Stadsbyggn­adskontore­t.

Har du sett den här sortens synpunkter tidigare?

– Nej, det har jag nog inte gjort, men jag kände ju till att det skulle beaktas.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden