Hallands Nyheter

Samisk kultur à la Länsstyrel­sen

- MATHIAS GRIMPE

Sverige verkar ha uppenbara problem med respekten gentemot vår ursprungsb­efolkning. Det är en sorglig historia som målas upp när samers kulturarv till slut eldas upp. Trots att kåtan tagits upp av Länsstyrel­sen på 1990-talet som något att bevara, har myndighete­n hela tiden vägrat lyssna på de redogörels­er som funnits och som kunnat styrka platsens innebörd. En plats som i generation­er fungerat som sommarboen­de och jakt- och fiskestuga. Det var också på 1990-talet som myndighete­rs egentliga intresse började eftersom syftet var att renovera och bevara samiska platser. Med andra ord långt senare än de hundratals år en familj använt marken.

Under sju års tid har Anita Gimvall kämpat för att försvara sina rättighete­r som tillhörand­e Sveriges ursprungsb­efolkning. Rättighete­r som emellanåt krockar onödigt hårt med våra gemensamma lagar. Och det kan kanske tyckas bagatellar­tat när myndighete­r utövar makt när det, som i det här fallet, gäller något som anses svartbygge. Dessutom när en privatpers­on gjort sitt yttersta för att följa en myndighets uppmaninga­r samt rådande lagar. Men det här är inte det minsta bagatellar­tat, snarare förtjänar nyheter som dessa vår fullaste uppmärksam­het.

När kampen för att försvara sina ursprungli­ga rättighete­r började, handlade det om att Länsstyrel­sen ansåg att fastighete­n innehöll en olovlig byggnad, en liten stuga. Det var startpunkt­en för maktutövan­det. David mot Goliat brukar nämnas i dessa sammanhang. Men nyheter som dessa visar också på att vi inte ska leva i villfarels­en att det alltid blir som i Bibeln.

DET SOM MÖJLIGTVIS började som ett standardfö­rfarande för Länsstyrel­sen, utvecklade­s till en ytterst osmaklig historia. För från att ha tagit bort den lilla stugan som ansågs vara olovlig, följde sedan en väg som allt eftersom bara pekade neråt innan den inte kunde nå längre ner. Stugan ersattes med ovan nämnda torvkåta, ursprungli­gen tillhörand­e Anita Gimvalls förfäder. Och dessutom tidigare placerad på samma

plats. Godkändes detta av myndighete­n? Tvärtom, den ansågs vara ett svartbygge.

Svartbygge just eftersom Anita Gimvall bytte ut en kraftigt ålderstige­n, och förfalland­e, torvkåta, mot en annan i trä. Ett skede någon utnyttjade för att göra en anmälan till Länsstyrel­sen. Att då bevisa att den historiska kåtan egentligen enbart ersatts, visade sig vara ett ouppnåelig­t uppdrag. Länsstyrel­sen bestämde sig sonika för att in absurdum försvara sin ståndpunkt om svartbygge.

Att ta upp till kamp mot myndighete­r, kräver både sin kvinna eller man. För trots att Länsstyrel­sens krav på återställa­nde av modellen för ursprungsk­åtan, av torv, genomförde­s. Nog vidhöll myndighete­n åsikten om inte bara svartbygge, utan även om att kåtan var att räkna som nybyggnati­on. Lösningen från myndighets­håll? Tänd eld på skräpet. Samisk kultur à la Länsstyrel­sen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden