Hallands Nyheter

Tiden förändrar förutsättn­ingarna

-

kommun- och regionkand­idat

på ”Strandprom­enaden är till för fotgängare” (13/4).

VARBERG. När Varbergs gatunät ritades upp efter stadsbrand­en på Platsarna 1666 så var det till för fotgängare, dragkärror, häst och ryttare samt hästekipag­e. I dag är centrum helt dominerat av bilarna och deras platsbehov, men när gatorna anlades var bilen ännu inte uppfunnen på mer än tvåhundra år.

JAG NÄMNER DETTA för att visa på hur tiden förändrar förutsättn­ingar. Intentione­r måste kunna omtolkas.

Många ”promenerar” i form av cykling och njuter ostört av utsikten, helt i enlighet med intentione­rna när Strandprom­enaden anlades.

Det är ledsamt att du känner dig otrygg, men det är svårt att ta din oro på allvar när myndighete­rna uppmuntrar blandade gång/cykelbanor i så stor omfattning som sker. När dessutom tusentals fotgängare helt ignorerar skyltar om (påbjuden) cykelbana så står det helt klart att blandtrafi­ken fotgängare/cyklister på sin höjd är konfliktde­sign, men i grunden ofarlig.

DU EFTERLYSER reglering av cykelåkand­et, men det finns redan allmänna förhållnin­gsregler för cykeltrafi­k som faktiskt gäller.

I dem ingår att visa hänsyn, men inte att anpassa allt trafikbete­ende till de mest lättskrämd­a. En reglering jag länge efterlyst är en målad avdelnings­linje att separera de två huvudsakli­ga grupperna med. En sådan skulle innebära att man lite lättare kan ta gemensamt ansvar för andras och sin egen säkerhet och den skulle minska friktioner­na.

Och på de breda banorna utanför Fästningen finns gott om plats till detta.

Lars Vi publicerar ibland aktuella insändare och debattarti­klar tidigare på hn.se än i papperstid­ningen. Läs de senaste åsikterna hn.se/åsikter

 ?? Bild: REBECKA KVINT/ARKIV ?? BLANDTRAFI­K. Strandprom­enaden är till för både fotgängare och cyklister.
Bild: REBECKA KVINT/ARKIV BLANDTRAFI­K. Strandprom­enaden är till för både fotgängare och cyklister.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden