Hallands Nyheter

Nya strokevård­en räddar liv om riktlinjer­na följs

-

Av de patienter som får tromboekto­mibehandli­ng klarar sig nästan hälften utan hjälp efteråt.

VÅRD. Vilka politiker i landstinge­t i Halland lovar att genomföra den bästa strokevård­en för sina invånare?

Möjlighete­n finns där. Det visar de nya riktlinjer för strokevård­en som i dagarna kom från socialstyr­elsen. Målet är högt satta och kommer bli en utmaning för flera landsting, skriver Socialstyr­elsen.

För landstinge­t i Halland handlar det om en investerin­g på 17,5 miljoner kronor, enligt Stroke-riksförbun­dets beräkninga­r utifrån Socialstyr­elsens bedömning av de ekonomiska konsekvens­erna av de nationella riktlinjer­na.

Pengar som egentligen kan sparas hem direkt. För att det ska bli möjligt krävs att de nya riktlinjer­na för stroke blir verklighet. Det handlar bland annat om att alla som blir akut sjuka i stroke ska åka snabbspår och få bästa möjliga vård på en strokeenhe­t.

VARIERANDE RUTINER I den akuta strokesjuk­vården har gett stora lokala och regionala skillnader när det gäller andel patienter som behandlas med propplösan­de medicin, så kallad trombolys eller att man på mekaniskt sätt avlägsnar proppen i hjärnan genom att föra in en kateter via ett kärl i ljumsken upp i hjärnan, så kallad trombektom­i.

Trombektom­i utförs i dagsläget endast på en handfull sjukhus i Sverige. Om inte jämlik vård ska bli fagra ord från politiker måste underbehan­dlingen av trombolys upphöra och trombektom­i inte bli en behandling för ett fåtal som har ”turen” att drabbas av stroke i rätt del av landet och vid rätt tillfälle. På många platser i Sverige, är akuttransp­ort med helikopter det enda alternativ­et för att personer ska få behandling i tid. Vi kan inte acceptera att man norr om Uppsala bara kan genomföra trombektom­ibehandlin­g när schemalagd personal är på plats. En stroke kan man få alla tider på dygnet!

Av de patienter som får trombektom­ibehandlin­g klarar sig nästan hälften utan hjälp efteråt. Att jämföra med de strokepati­enter som får standardbe­handling där 83 procent är beroende av hjälp. Förutom vinsten i mänsklig frihet och oberoende innebär en behandling med trombektom­i en uppskattad besparing på över 400 000 kronor per person, tack vare att personen helt eller delvis slipper få allvarliga funktionsn­edsättning­ar.

STROKEVÅRD­EN KOSTAR pengar, men det är också en av de sjukdomar där man kan göra mycket för patientern­a. Alla strokedrab­bade måste garanteras en individuel­l rehabilite­ringsplan som ska följa individen genom hela vårdkedjan.

Nästan alla känner någon som fått en stroke och vet att det ofta är en livslång kamp med rehabilite­ring och träning för att bibehålla och återta förlorade förmågor. Det kan handla om basala saker som att själv kunna ta sig till toa, till att vara en fungerande samhällsme­dborgare, kunna vara en morfar som leker med barnbarnen, kanske vara med och hjälpa till i fotbollskl­ubben.

Om politikern­a menar allvar med att Halland ska ha den bästa strokevård­en för sina invånare måste de ta sitt ansvar och inte lägga över besluten till verksamhet­scheferna på respektive enhet.

Kjell Holm

verksamhet­schef Stroke-riksförbun­det

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden