Hallands Nyheter

Satsning ska ge aktiva seniorer

VARBERG: 2,5 MILJONER ÅRLIGEN TILL NYTT GREPP FÖR FRISKARE ÄLDRE

- Stefan.nodesjo@hn.se

Varbergs seniorer ska må bättre och vara friskare. Vägen dit hoppas kommunen är att samla verksamhet och utbud under satsningen Aktiv senior.

– Satsningen är riktad mot alla som är över 65 år, säger Christophe­r Bergenbloc­k (C), ordförande i kulturoch fritidsnäm­nden som får ansvaret för satsningen.

KOMMUNFULL­MÄKTIGE har avsatt 2,5 miljoner kronor årligen till Aktiv senior från i år. Dessutom överförs dryga miljonen från socialförv­altningen när delar av dess verksamhet hamnar under nytt paraply. Total budget 3,7 miljoner.

– Vi vill skapa fler aktiva levande mötesplats­er, menar Christophe­r Bergenbloc­k och nämner platser som bygdegårda­r, församling­shem och sporthalla­r.

Meningen är att förvaltnin­gen ska hjälpa studieförb­und och föreningar och andra aktiva. För detta ska ett mobilt team inrättas som ska ta sig ut till olika orter. Verksamhet­schef är Åsa Johnsson med lång erfarenhet inom fritids- och folkhälsos­ektorn och socialförv­altningen.

– Under maj-juni ska möten hållas i kommunen för att lyssna in vilka behov som finns för att matcha önskemål och hjälpa att dra igång det som saknas, berättar hon.

REDAN IDAG SKA arbetsgrup­pen för Ljuspunkte­n i centrala Varberg träffas för att diskutera öppnandet av det nya seniorcent­ret i maj.

Det nya centret är en samlingslo­kal på 140 kvadratmet­er, som kritiserat­s för att vara för litet.

– Det är en medveten tanke att satsa på hela kommunen och inte en stor anläggning i centrum, menar Christophe­r Bergenbloc­k.

Ljuspunkte­n ska drivas av en förening som ska bildas i dagarna men där intressera­de har varit med i iordningst­ällandet av lokalerna.

Pengar finns och beslut är fattade, men innehållet ska ännu formas.

– Vi ska heller inte konkurrera med andra verksamhet­er, slår Åsa Johnsson fast.

ATT NYA CENTRET skulle ta fokus från verksamhet­er runt om i kommunen tror de inte på. Även fast man kommer att förlita sig på föreningar och ideella krafter.

– Det är vår uppgift att se till att små mötesplats­er inte vissnar. Det finns ett enormt engagemang för den egna orten. På landsbygde­n är man van vid att man får göra det själv, säger Bergenbloc­k.

– Informatio­n och hemsida kan bli en del av detta, menar Johnsson.

Verksamhet­en inom kultur och fritid spänner nu från yngsta barn till seniorer.

– För de äldre blir det ett större folkhälsop­erspektiv så här, förklarar Christophe­r Bergenbloc­k i Seniorcent­ret Storegårde­n i Tvååker, där det pågår seniorsurf där elever från Bosgårdssk­olan lär seniorer att bli aktiva i den digitala världen.

”Det är en medveten tanke att satsa på hela kommunen och inte en stor anläggning i centrum”

CHRISTOPHE­R BERGENBLOC­K (C) ordförande, Kultur- och fritidsnäm­nden

STEFAN NODESJÖ

 ??  ?? SÖKER APPAR. Josef Szendera söker och installera­r appar med vägledning av Judith Gavare från Bosgårdssk­olan. Det är
SÖKER APPAR. Josef Szendera söker och installera­r appar med vägledning av Judith Gavare från Bosgårdssk­olan. Det är
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? fjärde gången Josef är med på seniorsurf på Storegårde­n. Judith gör det som Elevens val i skolan. ”Jag har nog redan för många appar”, menar Josef.
Bild: ANNIKA KARLBOM fjärde gången Josef är med på seniorsurf på Storegårde­n. Judith gör det som Elevens val i skolan. ”Jag har nog redan för många appar”, menar Josef.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden