Hallands Nyheter

Shanghai nästa för Frida från Veddige

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

På Ps-gymnasiet hade hon siktet inställt på konstnärss­kap. Sen tänkte Frida Jonesig om och satsade på bilar och ergonomi. Inom kort flyttar hon utomlands för att utveckla bilstolar för Volvo Cars i Shanghai.

– Det är svårt att säga nej till ett äventyr som detta. Det ska bli fantastisk­t roligt och jag tror att tiden kommer att gå väldigt fort, säger hon.

Frida Jonesig är född och uppvuxen i Veddige. Under gymnasieti­den gick hon det estetiska programmet med inriktning på bild och form.

– Men sista året insåg jag att konstnär, nej det kunde jag inte bli.

Därför gjorde hon ett tekniskt basår på Chalmers. Högskolest­udierna slutade med en masterexam­en i industrial design engineerin­g.

I DAG JOBBAR hon på Volvo Cars i Torslanda som konceptled­are för framstolar. Bland annat hur de stolarna i de förarlösa bilarna kan komma att se ut. Behövs det framstolar i en förarlös bil?

– Haha! De behövs där också. Du ska kunna sitta bekvämt vad du än gör i bilen. Det handlar om svankstöd, massagesys­tem, ventilatio­n...

– Som konceptled­are jobbar jag väldigt kundfokuse­rat och försöker därför förstå hur vi på framstolar­na kan ge kunden bästa möjliga upplevelse både när de själva kör och när bilen kör av sig själv.

Det har redan blivit en hel del resor till Kina. Därför kändes det naturligt för henne att tacka ja när ett erbjudande om ett tvåårskont­rakt dök upp.

– Alla har ju inte möjlighet att bara lämna allt här hemma i två år. Men för min livssituat­ion passade det, säger Frida Jonesig.

1 maj kliver hon in på Volvos kontor i Shanghai i egenskap av gruppchef. Hennes erfarenhet av de kinesiska kollegerna är att de arbetar hårt och accepterar snabba förändring­ar utan knot.

– Jag ska leda en grupp på tio personer, samtliga kineser. Kontoret är mindre än det i Torslanda så vi har större möjlighete­r att snabbt springa över till andra gruppering­ar om vi behöver deras support, berättar Frida.

– Men vi har mycket längre restid till fabrikerna. Fabriken där S90 produceras ligger i Daqing, sex timmars flygresa från Shanghai. Ålder: 33

Yrke: Gruppchef, produktutv­ecklare.

Familj: Mamma och pappa i Veddige, lillasyste­r i Varberg.

Bor: Lägenhet på Hisingen

Fritid: Tränar på gym, tränar yoga, umgås med vänner.

Gör om tio år: Det ligger för långt borta. Men om fem år bor jag nog i ett litet radhus i Göteborg.

Även i Kina handlar det om säten, nu både fram och bak.

– Vi lokalisera­r bilar vi utvecklat i Torslanda och har även tagit fram några unika varianter som en förlängd S90 och mer exklusiva fyrsätesve­rsionen av S90L.

ERFARENHET­ERNA AV Kina och inte minst Shanghai är positiva. Frida Jonesig beskriver den ständigt växande mångmiljon­staden som dynamisk.

– Det är en fantastisk stad där det händer så mycket.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? VOLVO S90. Bilen tillverkas i den kinesiska staden Daqing.
Bild: ANNIKA KARLBOM VOLVO S90. Bilen tillverkas i den kinesiska staden Daqing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden