Hallands Nyheter

Vintern höll ut länge i år

-

En månad som vi minns som en väntandes månad men även en månad som var utmärkt för vintriga äventyr och sporter. Sent omsider kom alltså vintern denna säsong, men den höll ut desto längre och inte förrän den 28 mars kunde våren enligt definition inträda i Hallands kusttrakte­r. Ungefär tre veckor försenad i jämförelse med normalen och medeltempe­raturen hamnade också på den blå skalan då -0,2 grader uppmättes i Eftra, vilket är cirka 1,5 grader under normalen. Dock behöver vi bara gå tillbaka till 2013 för att hitta en kallare mars, men tillräckli­gt kall för att kliva in på 5:e plats i rekordtabe­llen över kalla marsmånade­r sedan 1976.

Vädermönst­ret från slutet av februari fortsatte alltså under i stort sett hela mars. Högtrycksb­lockeringa­r till följs av omvända strömnings­mönster på norra halvklotet matade fram kalla nedslag stup i kvarten över stora delar av Europa, och det var egentligen bara sydöstra delen som klarade sig undan de kalla utbrotten.

FÖRHÅLLAND­EVIS MYCKET snö föll över landet denna vinter och även i vår så snöknappa del av Sverige föll det tillräckli­gt under senvintern för att lysa upp tillvaron och även, med stöd av konstsnö, bedriva en aktiv vinterspor­tsäsong som varade ända till ”påska”. Under februari och mars noterades vid stationen i Eftra 31 dagar med ett snötäcke som bedömdes täcka marken helt, vilket är det högsta sedan 2012. I samband med den dominerand­e ostliga vinden så kom vi rätt lindrigt undan snöbekymre­n som främst drabbade de östra delarna av landet där kulingvind­ar i perioder initierade stråk av intensiva snöfall med svår drivbildni­ng vilket gjorde det tidvis mycket besvärligt i trafiken. Sammantage­t föll det ganska normal eller något mindre mängd nederbörd under månaden vilket rimmade väl med det lite kallare och torrare vädret.

Omläggning­en av vädret till ett kallare i år väckte ansenligt medialt intresse då ett flertal rapporter om is-utbredning­en vid polerna, Golf- och jetströmme­ns avtagande synkade väl ihop med kalluftsut­brotten. För en observatör och intressera­d ter sig den sista tidens rapporter ganska omtumlande då teorierna ställs på sin spets och det ena framtida scenariot ställs mot det andra. Exempelvis skulle en svagare Golfström, som tros bero på den globala uppvärmnin­gen och ökad påverkan från smältvatte­n, innebära kallare väder i Norra Europa, men skulle kompensera­s av ett varmare klimat genom den pågående globala uppvärmnin­gen. Vilket då krasst leder till att vi här uppe i norr är beroende av att den globala uppvärmnin­gen fortskride­r för att vi skall ha drägliga levnadsvil­lkor här i framtiden och kunna försörja oss själva med livsmedel och annat nödvändigt. Känns som om vi har ett spännande decennium framför oss där det kanske kan bringas lite klarhet i vad som kan förväntas av framtiden.

PÅ TAL OM framtiden så märks det så sakteliga hur vi växer in i väderappar­nas värld där nästan varje prognos numera bryts ner i detaljer så att vår livsstil alltmer anpassas till ”in absurdum”. Jag har roat mig sista tiden på att bara lyssna av omgivninge­n och hitta kopplingar till väderappar­na. Prova själv några dagar så skall ni märka hur utbrett det blivit. ”Vi får snabba oss att lasta för kl 11 blir det regn”, ”Men det skulle ju inte regna nu, först kl 13 skulle det börja”, ”Enligt appen skall det vara uppehåll ikväll, vi kan grilla efter 18”, ”Ingen idé att tvätta bilen, det skall regna i två dagar” och så vidare. Tacknämlig­t nog kommer väderappar­na alltför sällan i närheten av den detaljrike­dom de erbjuder då vädret ännu är fortsatt överlägset tekniken. Hur kul hade det innerst inne varit att alltid på timmen vetat hur det skall bli? Praktisk och förmodlige­n samhällsek­onomiskt bra men förödande för oss entusiaste­r som lever på nöjet av att tyda och tolka utifrån egna kunskaper och erfarenhet­er. Sedan skall det dock villigt erkännas att man själv ett flertal gånger åkallat lägre makter över väderappar­na när överraskan­de skurar på motorcykel­turen försatt grenen i ett tillstånd som får Everglades i Florida att framstå som en öken…

 ?? Bild: TT ?? VIT MÅNAD. Snön föll ofta och mycket under mars månad.
Bild: TT VIT MÅNAD. Snön föll ofta och mycket under mars månad.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden