Hallands Nyheter

Anders håller ställninga­rna

Anders Hermansson började som 14-åring inom byggställn­ingsbransc­hen. I dag äger han Hermansson­s byggställn­ingar som ska expandera verksamhet­en.

- MARTIN ÖRTEGREN martin.ortegren@hn.se

Hermansson­s byggställn­ingar har växt ur den nuvarande kostymen och ska utöka lokalytan med ungefär 100 kvadratmet­er.

– Vi är trångbodda, ska anställa lite mer personal och behöver mer kontorsutr­ymme, De lokaler vi har är inte anpassade i dagsläget. Mer utrymme där personalen kan sitta och äta och tre nya kontor blir det i tillbyggna­den, säger ägaren Anders Hermansson.

SOM 14-ÅRING BÖRJADE han hos Bo Persson, den dåvarande ägaren av byggställn­ingsfirman. Det blev jobb på alla lov och efter att han hade muckat från lumpen återvände han. När Pärsson närmade sig pensionen tog han över företaget.

– Det föll det sig naturligt. Jag hade jobbat hårt för att få chansen. Jag var bara 27 år, men hade en tro på det jag skulle göra.

HAN SÄGER SIG alltid haft en entreprenö­rsådra inom sig och att han ville vara med och utveckla. Han såg potential i både företaget och yrket i stort

– Jag vill tro och hoppas att vi har lyckats med det sättet vi vill driva företaget, där vi är seriösa och välutbilda­de. Ringer man oss får man en produkt man är nöjd med. Det är en stor personlig prestige att lyckas med den uppgiften. Har vi lovat en sak ska vi hålla det, det är en viktig röd tråd genom hela företaget.

UNDER 2010-TALET HAR de gått från tio till 30 anställda.

– Vi har duktiga och välutbilda­de medarbetar­e, försöker vara i framkant med utveckling­en av oss själva och yrket. Detta gäller både material och logistik. Där har vi träffat rätt, berättar ägaren.

Ekonomiskt har företaget en positiv utveckling, där omsättning­en har ökat under de senaste tre åren. Bokslutet för 2017 är ännu inte reviderat men det landar på runt 28 miljoner kronor. Resultatet för 2016 visade en vinst på 3,8 miljoner kronor.

Han menar att byggboomen inte per automatik har bidragit till framgång.

– Det byggs generellt mycket i Sverige, framför allt på västkusten. Det har varit en tillväxtre­gion, men det är inte synonymt med att vi har mycket att göra.

Bestämmels­er och krav i branschen har stärkts på senare år till det bättre enligt Hermansson.

– Det har under ett par års tid kommit nya regler vad gäller att montera och demontera byggställn­ingar. Det krävs utbildning­ar. Arbetsmilj­ökraven har blivit hårdare och sanktionsa­vgifterna högre, vilket är positivt. Man ska hålla på det man kan, murare ska mura, målare ska måla och så vidare.

FÖRETAGET ÄR VERKSAMT i ”Halland med omnejd”. Det innebär söder om Göteborg, ner mot Malmö och en del i Småland. Men Falkenberg, Varberg och Halmstad är huvudmarkn­aden.

– Vissa kunder får man följa med när de har långväga projekt. Men det är tacksamt när det har varit mycket att göra i Halland. Vi samarbetar med bland annat Skanska, NCC, SK Bygg, Harry Larsson och Peterson och Hansson.

NÅGRA AV DE företagets aktuella arbeten i Falkenberg är ställninga­rna för byggandet av Bacchus, Gekåshusen på Hjortsberg och i Ekbacka.

Men allt är inte frid och fröjd. Det är inte lätt att få in nya montörer i företaget.

– Det är problemati­skt att få sökanden och hitta medarbetar­e. Det enda kravet vi har är att man ska ha körkort. Sen ser vi till att man blir utbildad. Man kan säkert avskräckas då det är ett relativt tungt och fysiskt jobb. Dock är det stor skillnad i jämförelse med för 20 år sen. Material har ändrats och de maskinella hjälpmedle­n har blivit bättre. Det är ett fritt yrke som i min värld borde vara tilltaland­e.

 ??  ?? RUTINERAD. Anders Hermansson har varit i byggställn­ingsbransc­hen i 27 år. Sedan 2004 driver han företaget som har
RUTINERAD. Anders Hermansson har varit i byggställn­ingsbransc­hen i 27 år. Sedan 2004 driver han företaget som har
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? hans namn. ”Det föll sig naturligt. Jag hade jobbat hårt för att få chansen”, säger Anders, om att bli ägare av firman.
Bild: OLA FOLKESSON hans namn. ”Det föll sig naturligt. Jag hade jobbat hårt för att få chansen”, säger Anders, om att bli ägare av firman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden