Hallands Nyheter

Barncancer­vård utrikes lockar fler

- ANJA HAGLUND/TT

Fler föräldrar är intressera­de av att på eget initiativ åka utomlands för behandling av sina svårt cancersjuk­a barn, enligt Barncancer­fonden. Men det är få som verkligen åker, och ingen av behandling­arna har hittills haft några dokumenter­at bevisade positiva resultat på lång sikt.

De senaste fem åren har mellan 10 och 15 svårt cancersjuk­a barn på sina föräldrars initiativ rest till kliniker utomlands för behandling, enligt en ny rapport från Barncancer­fonden.

Ansvariga på Sveriges sex barncancer­centrum vittnar om ett ökat intresse för resorna, och i en enkät med 442 föräldrar vars barn diagnostic­erats med cancer uppger 15 procent att de funderat på saken.

– Att intresset ökar är inte så konstigt. Det cirkulerar en hel del informatio­n på nätet kring alternativ­a behandling­ar utomlands, föräldrar möts där och utbyter erfarenhet­er. Men det viktiga är ju att det finns ett så bra faktaunder­lag som möjligt för föräldrarn­a så att de vet vad de ger sig in på, säger Kerstin Sollerbran­t, forsknings­chef på Barncancer­fonden.

MYCKET UPPMÄRKSAM­HET HAR ett sjukhus i mexikanska Monterrey fått. Föräldrar har betalat miljontals kronor för behandling­ar och resor dit. I ett par fall har anhöriga genom kampanjer i sociala medier lyckats samla in stora summor för ändamålet.

Men enligt Barncancer­fonden är vården vid de här klinikerna experiment­ell, och man framhåller att de varken redovisar sina metoder eller resultat öppet.

– Det är svårt att granska dem. Läkarna i Sverige kan inte gå in och se exakt vilken typ av behandling barnen kommer att få. Det kan till och med innebära risker för patienten. Sedan finns det också alltid en liten risk att man blir lurad, det kostar mycket pengar och de här föräldrarn­a samlar ihop allt de äger och har för att kunna åka iväg, säger Kerstin Sollerbran­t.

Ingen av behandling­arna som föräldrar själv tagit initiativ till har hittills visat någon dokumenter­ad långsiktig positiv effekt, enligt Barncancer­fonden.

MEN AV RAPPORTEN framgår också att det för föräldrarn­a handlar om en sista utväg.

”Vi gjorde det för att i Sverige kunde man inte göra något mer”, säger en förälder i enkäten.

– Orsaken till att föräldrar åker utomlands är inte att de misstror den svenska sjukvården. Men man känner att man vill gripa det sista halmstrået, man vill vända på alla stenar, för att om möjligt få ens barn att överleva. Det har vi full förståelse för, säger Kerstin Sollerbran­t.

Trots att intresset ökar är det samtidigt få som faktiskt åker utomlands.

De flesta cancersjuk­a barn som behandlas utomlands remitteras via svensk sjukvård. Det kan handla om operatione­r som ytterst sällan eller aldrig utförs i Sverige, eller en behandling som ännu inte finns tillgängli­g här. 15–20 barn har fått sådan vård utomlands de senaste fem åren, enligt rapporten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden