Hallands Nyheter

Provliga fick svar på tal

SVERIGE: SÅLDE FÖR MILJONER – ÅKTE FAST UNDER HÖGSKOLEPR­OVET

-

En liga som sålt rätta svar till högskolepr­ovet har fått in minst tio miljoner kronor på verksamhet­en som pågått i fyra, fem år över hela landet, uppger Ekobrottsm­yndigheten. Tre personer är häktade och fler misstänks.

Vid lunchtid i lördags, precis när högskolepr­ovet pågick som bäst över hela landet, slog polisen till mot en lägenhet i centrala Norrköping.

Flera personer greps som misstänks ingå i ett nätverk som möjliggör fusk med provet. När tillslaget skedde var de i full färd med att förse provskriva­re runt om i landet med de rätta svaren under pågående högskolepr­ov.

– Man har öppet marknadsfö­rt tjänsten på nätet och i sociala medier, säger åklagare Per Hedman vid en pressträff.

DET HAR RÖRT sig om avancerad teknisk utrustning i form av bland annat hörsnäckor.

Verksamhet­en tros ha omsatt stora summor – minst tio miljoner kronor.

Enligt Per Hedman var det ungefär 70 personer, spridda över hela landet, som man misstänker fuskade under lördagens högskolepr­ov. Men man tror att fusket pågått under flera års tid.

– Så exakt hur många som fuskat totalt det vet vi inte just nu, men det är ju en kartläggni­ng som pågår, säger han till TT. Hur kommer det sig att ni slog till just i lördags?

– Det är ju då det är lättast att

 ??  ?? LYCKAT TILLSLAG. Per Hedman, vice chefsåklag­are och förundersö­kningsleda­re, Anna Lander, kammaråkla­gare och Ekobrottsm­yndigheten pressträff om helgens tillslag.
LYCKAT TILLSLAG. Per Hedman, vice chefsåklag­are och förundersö­kningsleda­re, Anna Lander, kammaråkla­gare och Ekobrottsm­yndigheten pressträff om helgens tillslag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden