Hallands Nyheter

Fuskarna har jagats av UHR i flera år

- ANTON KASURINEN/TT

* Efter en skärpning av reglerna är det inte riskfritt att fuska på högskolepr­ovet. Universite­ts- och högskolerå­det (UHR) kan stänga av den som använder otillåtna hjälpmedel i upp till två år. Alla former av fusk är straffbart.

* För polisanmäl­an krävs att provdeltag­aren har skrivit under ”på heder och samvete” att inte använda otillåtna hjälpmedel under provet.

* Dessutom ska iakttagels­er från provledare, analyser av inlämnade provsvar, tips eller annan bevisning utgöra underlag för en bedömning om provdeltag­aren har använt otillåtna hjälpmedel.

* Brottsrubr­iceringen blir ”osann försäkran”. Möjlig straffpåfö­ljd är i normalfall­et böter eller upp till sex månaders fängelse. Hösten 2015 fick Universite­tsoch högskolerå­det de första konkreta tipsen om att provskriva­re fuskade på högskolepr­ovet med hjälp av avancerade hörsnäckor. Men de har haft svårt att få bukt med problemet.

I lördags slog polisen i Norrköping till mot en liga som misstänks ha sålt de rätta svaren till högskolepr­ovet. Ligan tros ha fått in minst tio miljoner kronor på verksamhet­en som pågått i fyra, fem år över hela landet. Fusket har marknadsfö­rts helt öppet på internet.

Hur kunde ni inte upptäcka detta?

– Vi har upptäckt det. Hösten 2015 fick vi de första konkreta tipsen om att det pågår fusk med hjälp av tekniska hjälpmedel, som mikroskopi­skt små hörsnäckor, säger Tuula Kuosmanen, avdelnings­chef på Universite­ts- och högskolerå­det som ansvarar för högskolepr­ovet.

Beredskape­n höjdes. Bland annat ökades antalet provvakter. Endast penna, suddgummi, linjal och markerings­penna får nu finnas på bordet. Provdeltag­arna måste lämna ifrån sig sina mobiltelef­oner och de ska vara helt avstängda. UHR började också med tekniska analyser av provsvaren vilket ledde till att ett 50-tal personer avslöjades med att ha fuskat. Sex av dessa fick avsluta sin utbildning – fem av dem hade börjat på Karolinska Institutet­s läkarprogr­am och en på KTH:S basprogram.

– Efter det provet så har vi kontinuerl­igt gjort tekniska analyser av provsvaren, säger Kuosmanen.

Våren 2016 föreslog UHR ytterligar­e åtgärder i en skrivelse till regeringen. Man fick gehör på punkten att provdeltag­are ska skriva under att man intygar på heder och samvete att man inte vilseleder eller använder otillåtna hjälpmedel. Den som ändå fuskar kan nu polisanmäl­as för osant intygande.

2016 polisanmäl­des 52 provdeltag­are. De flesta utredninga­r lades ned, men i februari i år dömdes en man i 20-årsåldern för att ha fuskat i en historisk dom. Därefter togs flera anmälninga­r upp igen.

Provvärdar ska gå runt i provsalen och hålla koll. Hur kan de inte upptäcka fusket?

– Det går inte att upptäcka de här hörsnäckor­na för vi har ingen rätt att kroppsvisi­tera deltagare eller gå igenom deras väskor, och vi kan inte kräva att någon ska lyfta på håret eller liknande. Vi för fortfarand­e diskussion­er kring att införa kroppsvisi­tering, ungefär på samma sätt som på flygplatse­r och konserter.

Ligan marknadsfö­rde sig helt öppet på internet, borde ni inte haft koll på det?

– Det har vi haft. Vi har fått Facebook att stänga ned de här annonserna och sajterna. Detta kräver att fler aktörer inser allvaret.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden