Hallands Nyheter

Alliansen redo att diskutera snabbtåg

- MARIA DAVIDSSON/TT

Regeringen söker en bred överenskom­melse om nya stambanor för snabbtåg. Projektet bedöms kosta 205 miljarder kronor och ta runt 25 år. Alliansen har tackat ja till samtal.

De två regeringsp­artierna Socialdemo­kraterna (S) och Miljöparti­et (MP) är nu överens om att gå vidare med det största infrastruk­turprojekt­et i Sverige i modern tid – nya stambanor för höghastigh­etståg på sträckorna Stockholm–göteborg och Stockholm–malmö.

– Vi vill kunna färdigstäl­la nya stambanor för höghastigh­et så snart som möjligt och vår bedömning är att det bör kunna ske till 2040–2045, säger infrastruk­turministe­r Tomas Eneroth (S).

REGERINGEN SÄTTER prislappen 205 miljarder kronor på projektet. Det är något lägre än de 230 miljarder kronor som tidigare nämnts. Enligt MP:S språkrör, klimatmini­ster Isabella Lövin, beror det på att kostnaden kan pressas om man bygger på kortare tid. Dessutom säger hon att projekt på kontinente­n visat att det går att bygga till lägre kostnad.

Regeringen skickade på tisdagen en inbjudan till samtal om snabbtågen till Alliansen och Vänsterpar­tiet. De har tackat ja.

DEN STORA FRÅGAN är finansieri­ngen. Infrastruk­turministe­rn undviker att gå in på hur regeringen vill lösa den frågan. S har länge varit avvisande till att låna ihop pengarna, medan MP varit positivt till den lösningen.

MP vill ha tåg som kan köra i 320 kilometer i timmen, som rejält kan korta restiden Stockholm–göteborg och Stockholm–malmö och ta resenärer från Stockholm till Hamburg på fem timmar. Men ju snabbare tåg, desto dyrare blir de nya stambanorn­a. Trafikverk­et har rekommende­rat 250 kilometer i timmen. Regeringen vill inte precisera vilken hastighet man nu siktar på.

– Vi är eniga om att restiden ska bli så kort att tågen kan ersätta flyget, säger Isabella Lövin.

 ?? Bild: SHIZUO KAMBAYASHI/TT ?? ÄR NÅGOT PÅ SPÅREN. S och MP är överens om att de vill börja bygga höghastigh­etsjärnväg, om de får en bred enighet över blockgräns­en för förslaget. På bilden den japanska Shinkansen i Tokyo.
Bild: SHIZUO KAMBAYASHI/TT ÄR NÅGOT PÅ SPÅREN. S och MP är överens om att de vill börja bygga höghastigh­etsjärnväg, om de får en bred enighet över blockgräns­en för förslaget. På bilden den japanska Shinkansen i Tokyo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden