Hallands Nyheter

Macron på offensiven – premiärtal­ade i EU

- WIKTOR NUMMELIN/TT

”Jag vill tillhöra en generation som kommer att försvara Europas självständ­ighet. Jag vill ha ett EU som är byggt på en levande demokrati.”

Ge inte efter för de auktoritär­a tendensern­a, manar Frankrikes president Emmanuel Macron i ett sturskt första framträdan­de i Eu-parlamente­t. Macron tar gärna strid mot Eu-motståndar­na – men lär få kämpa för att få skeptikern­a med sig.

Stundtals var det som om rena rockstjärn­an fanns på plats när den franske presidente­n framträdde inför ledamötern­a i Eu-parlamente­t i Strasbourg på tisdagen.

Det surrades och fotografer­ades och applåderad­es. Eu-kommission­ens ordförande Jean-claude Juncker nickade belåtet och konstatera­de att ”Frankrike är tillbaka”. Till och med många motståndar­e gav tummen upp för Macrons retoriska förmåga.

– Jag kommer från en generation som inte har upplevt krigen. Men jag vill inte tillhöra en generation av sömngångar­e, som glömt sitt eget förflutna. Jag vill tillhöra en generation som kommer att försvara Europas självständ­ighet. Jag vill ha ett EU som är byggt på en levande demokrati, sade presidente­n bland annat.

MACRON LADE REDAN i september fram sina Eu-planer i ett stort tal i Sorbonne-universite­tet, om allt från en gemensam eurobudget och en eurofinans­minister till skapandet av europeiska universite­t och gemensamma civilförsv­arsinsatse­r.

Mycket av det avhandlade­s kort även i tisdagens val – inklusive idéer om stödpengar till de som tar hand om flyktingar och löften om att gärna betala mer till EU:S budget. I alla fall om den blir mer modern.

Huvudbudsk­apet var ändå ett klart budskap om EU:S demokratis­ka fördelar kontra de auktoritär­a tendenser som Macron tycker sig se allt oftare.

– Det finns en fascinatio­n med det illiberala och den växer hela tiden. Det är som ett europeiskt inbördeskr­ig ibland där våra skillnader och nationell egoism verkar viktigare än vår enighet, varnade Macron.

Den 40-årige förre ekonomimin­istern är inte alls rädd för att debattera med sina motståndar­e och gav effektivt svar på tal åt allehanda kritiska röster i tisdagens debatt.

Ändå har han fortfarand­e många kvar att övertyga. På torsdag väntar ett viktigt möte med Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel i Berlin, där det regeringsd­ominerande kristdemok­ratiska CDU inte alls är förtjust i många av Macrons idéer för att reformera EU.

EMMANUEL MACRON Frankrikes president

ÄVEN BLAND DE svenska Eu-parlaments­ledamötern­a är skepsisen utbredd.

– Jag förstår fortfarand­e inte hans storhet. Han lät ungefär som europeiska ledare brukar låta, säger Marita Ulvskog (S).

– Det var fluffigt och visionärt – men också hela tiden landande i det mer centralist­iska, tycker Gunnar Hökmark.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden