Hallands Nyheter

Kvinnor och barn med ”Is-band” straffas

- TT

Kvinnor och barn i Irak, som uppfattas som kopplade till Islamiska staten, förvägras nödhjälp och kan inte lämna sina flyktinglä­ger, rapportera­r Amnesty Internatio­nal.

Amnesty har besökt åtta läger för irakier som är flyktingar i sitt eget land i provinsern­a Nineve och Saladin. Organisati­onen har funnit en samstämmig och alarmerand­e bild: Kvinnor och barn, som anses ha band till män som tillhört terrororga­nisationen IS, utsätts för övergrepp av irakiska säkerhetss­tyrkor, lägerperso­nal och lokala myndighete­r.

Barnen och kvinnorna straffas för brott de inte har begått, konstatera­r Amnestys utrednings­chef i Mellanöste­rn, Lynn Maalouf, i rapporten.

I den återges hur tusentals familjer, med kvinnor som överhuvude­n, får klara sig själva sedan deras manliga familjemed­lemmar dödats, godtycklig­t gripits eller fördrivits och försvunnit när de flydde områden som kontroller­ats av IS i och runt storstaden Mosul.

De har pariastatu­s och ingenstans att ta vägen, enligt Amnesty: De är fångna i lägren där de förvägras vatten, mat och andra förnödenhe­ter.

Kvinnorna löper också stor risk att våldtas som ”bestraffni­ng” enligt Amnesty.

 ?? BILD: BALINT SZLANKO/TT ?? FÖRVÄGRAS NÖDHJÄLP. Massgravar med lik efter förmodade Is-krigare. Kvinnor och barn som misstänks ha haft band till män inom IS utsätts för övergrepp, enligt Amnesty.
BILD: BALINT SZLANKO/TT FÖRVÄGRAS NÖDHJÄLP. Massgravar med lik efter förmodade Is-krigare. Kvinnor och barn som misstänks ha haft band till män inom IS utsätts för övergrepp, enligt Amnesty.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden