Hallands Nyheter

EU öppnar för nya inträden i unionen

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Storbritan­nien förhandlar om utträde ur EU. Då vill Eu-kommission­en förhandla om inträde i stället – med Albanien och Makedonien.

Tydligt nöjd konstatera­r EU:S utrikesche­f Federica Mogherini på en presskonfe­rens i Strasbourg att Eu-kommission­en nu vill inleda medlemskap­sförhandli­ngar med Albanien och Makedonien.

– Våra partner i regionen har levererat väldigt viktiga reformer överlag och har moderniser­at sina ekonomier. Under de senaste tre åren har vi sett resultat som tydligt verkade omöjliga att nå när vi inledde vår mandatperi­od, säger Mogherini.

ALBANIEN OCH MAKEDONIEN har länge varit ute efter Eu-medlemskap, men har hittills inte ansetts redo för att ens få börja förhandla. För Makedonien blockeras frågan sedan många år tillbaka av missnöje i Grekland med landets namn.

Om övriga Eu-länder ger tummen upp för en förhandlin­gsstart återstår dock fortfarand­e många och långa år av förhandlin­gar innan ett Eu-inträde kan bli aktuellt.

Exempelvis beräknas Montenegro och Serbien, som inledde sina medlemskap­sförhandli­ngar 2012 respektive 2014, inte vara redo för Eu-medlemskap förrän tidigast år 2025.

Mogherini är ändå övertygad om nyttan av att länderna på västra Balkan framöver införlivas i Eusamarbet­et.

– EU:S utvidgning­spolitik är en investerin­g – i fred, säkerhet, välstånd och stabilitet i Europa. Den är i vårt eget intresse. Västra Balkan är Europa och kommer att vara en del av EU:S framtid, säger Mogherini i Strasbourg.

”EU BEHÖVS PÅ Balkan för att inte lämna fältet fritt för andra stormakter som gör anspråk på regionen. I och med utvidgning vinner unionen ökad säkerhet och utveckling, möjlighet till en utvidgad marknad med välutbilda­d befolkning samt säkrar en hållbar fred i regionen”, skriver i sin tur den svenske Eu-parlaments­ledamoten Jasenko Selimovic (L) i ett uttalande.

 ?? Bild: VIRGINIA MAYO/TT/ARKIV ?? MEDLEMSKAP. EU:S utrikesche­f Federica Mogherini konstatera­r att Eu-kommission­en vill inleda förhandlin­gar med Albanien och Makedonien.
Bild: VIRGINIA MAYO/TT/ARKIV MEDLEMSKAP. EU:S utrikesche­f Federica Mogherini konstatera­r att Eu-kommission­en vill inleda förhandlin­gar med Albanien och Makedonien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden