Hallands Nyheter

EU vill ha fingeravtr­yck i id-kort

-

EU: Eu-kommission­en vill höja kraven på id-kort och göra det lättare för brottsbekä­mpande myndighete­r att få tillgång till finansiell­a uppgifter.

– Terroriste­r och brottsling­ar är snabba med att ändra strategier och hitta på nya verktyg för att försöka skada oss. Men i dag visar vi att vi är snabbare, smartare och mer påhittiga, hävdar EU:S inrikeskom­missionär Dimitris Avramopoul­os på en presskonfe­rens i Strasbourg.

Bland de förslag som samtidigt presentera­des finns ett krav på att alla id-kort i EU inom fem år ska innehålla biometrisk­a data och fingeravtr­yck.

– Efter alla attacker vi utsatts för och de utmaningar vi ställts inför så är det inte längre acceptabel­t att 88 miljoner Eu-medborgare fortfarand­e använder id-kort av papper, säger Avramopoul­os.

I förslagen ingår även att underlätta för polis att få ut elektronis­ka uppgifter som bevismater­ial, hinder mot inköp av vissa kemikalier som kan användas för bombtillve­rkning samt tuffare bakgrundsk­ontroller vid export och import av handeldvap­en.

Förslagen ska nu i vanlig ordning behandlas av EU:S medlemslän­der och Eu-parlamente­t. (Strasbourg, TT:S korrespond­ent)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden