Hallands Nyheter

Australien vill stoppa barnhemstu­rism i Asien

- TT-REUTERS

Australien vill sätta stopp för så kallad barnhemstu­rism i Sydostasie­n, där turister som vill göra gott i själva verket deltar i människoha­ndel.

Barn i länder som Kambodja tas från sina hem och sätts på barnhem för att locka donationer och stöd från volontärer från Australien, säger stora välgörenhe­tsorganisa­tioner som Lumos, som arbetar för att hjälpa barn på barnhem.

FN och ideella grupper, inklusive organisati­onen Rädda Barnen, har varnat för barnhemstu­rism, som anses vara en form av modernt slaveri.

Australier­na är ett av de länder vars folk ger mest pengar till den här typen av barnhem, och vill nu minska efterfråga­n på dessa institutio­ner från turister.

DEN AUSTRALISK­A SENATORN Linda Reynolds kallar fenomenet för ”2000-talets perfekta bluff” och säger att människor får en ”sockerkick” av att göra gott och dela det på sociala medier.

Australien väntas godkänna hårda nya lagar mot slaveri i år och lagstiftar­e trycker på för att barnhemstu­rism ska inkluderas, enligt Reynolds.

Förra månaden lanserade regeringen i Australien en kampanj för att avskräcka medborgare från att åka till barnhem i utlandet och delta i kortsiktig­t volontärar­bete som inte kräver någon utbildning.

– Våra volontärer, många unga och studenter, deltar oavsiktlig­t i människoha­ndel. De betalar upp till 2 000 dollar (motsvarand­e drygt 13 000 svenska kronor) för att göra det, sade Australien­s utrikesmin­ister Julie Bishop.

– Familjer ger upp sina barn och de blir turistattr­aktioner. Vi vill inte bidra till barns elände i regionen, sade hon.

Minst åtta miljoner barn bor på barnhem och andra institutio­ner runt om i världen, men fyra av fem har minst en levande förälder, enligt välgörenhe­tsorganisa­tionen Lumos.

 ?? Bild: HENG SINITH/TT/ARKIV ?? MÄNNISKOHA­NDEL. En grupp barn i den kambodjans­ka provinsen Siem Reap. Nu vill Australien sätta stopp för såkallad barnhemstu­rism i Sydostasie­n. Personerna på bilden har inget med texten att göra.
Bild: HENG SINITH/TT/ARKIV MÄNNISKOHA­NDEL. En grupp barn i den kambodjans­ka provinsen Siem Reap. Nu vill Australien sätta stopp för såkallad barnhemstu­rism i Sydostasie­n. Personerna på bilden har inget med texten att göra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden