Hallands Nyheter

Sonys nya ligger bra i handen

- @wieselgren på Twitter Eva Wieselgren

Äntligen en mobil som går lätt att hålla! Som är liten och nätt men samtidigt är snabb och har jättebra kamera.

Jag tycker Sony Xperia XZ2 Compact är bättre än den större och dyrare XZ2. Jättestora dyra mobiler med bra prestanda finns många nu. En liten mobil som är riktigt bra är svårare att hitta.

XZ2 Compact är inte pytteliten. Skärmen är 5 tum. Men den är liten nog för att ligga skönt i handen utan att du riskerar att den glider ur greppet. Formen är lite rundad med mjuka kanter. Mobilen är inte supertunn, vilket är en fördel. Inte bara för att den blir greppvänli­g utan för att det får plats ett hyfsat bra batteri i den.

XZ2 COMPACT är hållbar även i betydelsen tålig. Den klarar smuts och regn och har gorillagla­s som inte krossas så lätt. Tänker vi hållbar ur miljösynpu­nkt så ökar mobilens livslängd när den inte är så lätt att tappa. Annars är Sony inte bäst på miljö. Företaget ligger i mitten på Greenpeace guide till grönare elektronik. Efter Fairphone och Apple, före Samsung och Huawei.

Kameran i XZ2 Compact har Sonys senaste finesser som superslowm­otion och sekvenstag­ningar av rörliga motiv med autofokus. Den kan filma i 4K med HDR. Den har en särskild kameraknap­p som både kan sätta på kameran snabbt och ta bilden. Även här är det kompaktare formatet överlägset de platta stora skärmarna.

ATT FOTOGRAFER­A med XZ2 Compact känns som att använda en liten kompaktkam­era, gjord för fickan. Det är lätt att fånga ögonblicke­t även med en hand. Och lätt att alltid ha med den här mobilen i fickan.

I en tid när många tycker mobilen tar för stor plats i våra liv är Sonys lilla nykomling en välkommen modell. Det är ingen lågbudgetm­obil. Den kan göra allt som de stora kan, lika bra eller bättre. Den finns i fickan när du behöver den. Men den lite mindre skärmen inbjuder inte till att svara på mejl eller hänga på Facebook så fort du får en stund över.

XZ2 Compact är bra för musiklyssn­ing också. Den har stereohögt­alare som ger överraskan­de klart ljud. Även film går att se på fem tum, fast den som vill se film i mobilen ofta föredrar antagligen större skärm.

MOBILEN LADDAS med usb-c och har inget vanligt hörlursutt­ag. Det finns en tvådelad adapter som tillbehör för den som har lurar med sladd och vill kunna ladda samtidigt. Ett vanligt behov för den som åker tåg långt till exempel.

Till skillnad från den större XZ2 har Compact-modellen inte stöd för trådlös laddning. Det kan jag absolut leva med.

 ?? Bild: EVA WIESELGREN ?? HÅLLBAR. Den här kan hänga med på allt utan att jag tappar den.
Bild: EVA WIESELGREN HÅLLBAR. Den här kan hänga med på allt utan att jag tappar den.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden