Hallands Nyheter

Hungrig Barthold jagar femte Sm-guldet

- CARL GÖRANSTTSO­N/TT

Hon har vunnit fyra raka Smguld med Luleå och fyllde 38 år i vår. Mätt? Inte basketvete­ranen Anna Barthold. – Jag får jobba med det jag älskar, min passion i livet, säger hon inför Sm-finalen mot Umeå Udominate.

Anna Barthold har hunnit sluta i landslaget ett par gånger och tvekade förra sommaren om en fortsättni­ng i Luleå.

Men basket är helt enkelt för roligt för att sluta med, när kroppen trots allt säger att den fortfarand­e håller. Den här säsongen har Barthold därför både gjort comeback i Em-kvalet med Blågult och fört sin klubb till ännu en Sm-final.

– Jag har världens bästa jobb. Att få leva på det här så länge och på så hög nivå är underbart, säger 38-åringen.

SÅ SENT SOM för två år sedan utsågs Anna Barthold till ligans mest värdefulla spelare och insatserna i år tyder inte alls på att forwardsst­järnan är på väg att dala. Barthold har snittat 17,5 poäng – flest av alla i Luleå – och 7,9 returer per match.

”Det kommer att bli en väldigt tuff matchserie och kan mycket väl gå till fem matcher.”

ANNA BARTHOLD

– När jag var 27–28 år och spelade i Spanien, och tyckte att jag var på min topp då, hade jag inte räknat med det här. Men jag känner mig bättre tränad nu än när vi vann det första guldet, säger hon.

PÅ ONSDAGSKVÄ­LLEN INLEDS jakten på Sm-guld nummer 5 och för fjärde året i rad står Umeå Udominate för motståndet. Luleå går in i finalserie­n som favorit efter att på vägen dit bara ha förlorat en match i grundserie­n (mot just Udominate) och ytterligar­e en i slutspelet (mot Mark), båda gångerna på bortaplan.

– Men det kommer att bli en väldigt tuff matchserie och kan mycket väl gå till fem matcher, säger Barthold ödmjukt.

– Att vi har vunnit fyra guld i rad är galet bra, men man måste komma ihåg att det är väldigt svårt att bara vinna ett.

LULEÅPUBLI­KEN VERKAR precis som Barthold ha guldhunger­n intakt efter de senaste årens framgångar. På tisdagseft­ermiddagen hade nästan 2 000 biljetter sålts till den första finalen, och till den tredje finalen – då ett nytt Sm-guld i bästa fall kan säkras – är alla sittplatse­r redan slutsålda.

njuter av

ANNA BARTHOLD BARA stödet från fansen:

– Jag brukar säga att jag skulle vilja resa runt med vår hemmapubli­k även på bortamatch­erna. Skämt åsido – de är underbara och som en sjätte spelare för oss. Det är tufft för lag att komma till Luleå, när vi spelar final här kan det bli svettigt och ganska galet. * 2017: Luleå. * 2016: Luleå. * 2015: Luleå (under namnet Northland). * 2014: Luleå (under namnet Northland). * 2013: Norrköping. * 2012: Telge. * 2011: Telge. * 2010: 08 Stockholm. * 2009: Solna. * 2008: Solna.

 ?? Bild: ERIK SIMANDER/ARKIV ?? ÄLSKAR SITT JOBB. Anna Barthold och Luleå är på guldjakt igen.
Bild: ERIK SIMANDER/ARKIV ÄLSKAR SITT JOBB. Anna Barthold och Luleå är på guldjakt igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden