Hallands Nyheter

Pernilla är världsbäst på att baka

- POVEL ARWIDSON pa@hallandspo­sten.se

Pernilla Boström, 23, lärde sig hantverket på Falkenberg­s gymnasiesk­ola – och nu bakar hon bäst i världen. Under VM i Spanien tog hon hem gulden både i lag och individuel­lt. – Det känns fortfarand­e ofattbart, säger Pernilla.

Under VM för unga bagare i Valencia hade de tävlande sex och en halv timme på sig att producera matbröd, bullar, kavlade degar (croissant och wienerbröd) och en skulptur i bröd.

Allra bäst var Pernilla Boström från Halmstad, som kammade hem det individuel­la guldet. Och tillsamman­s med Tintin Larsson, som kom trea, kunde Sverige även åka hem med ett lagguld.

– Jag hade väl på känn att det kunde bli topp tre, men jag trodde inte jag skulle vinna. Jag tror domarna uppskattad­e att jag använde mig mycket av svenska smaker, som lingon, kardemumma och kanel. De vill gärna se att man inspireras av sitt hemland, säger Pernilla.

TEMAT FÖR TÄVLINGEN var sport, och Pernilla hade valt att rikta in sig på skidor. Hennes skådebröd var en imponerand­e skulptur där hon gjort en Os-eld i bröd uppställd på ett par bröd-skidor.

– Ja, det var en av grejerna jag fick mycket beröm för.

I dag jobbar Pernilla på Brunkeberg­s bageri i Stockholm, och gulden var ett resultat av hård träning.

– I princip varje dag under de senaste tre månaderna har jag stannat kvar på jobbet några timmar för att träna. Jag har gått in i de små detaljerna, för att få allt till perfektion.

Under tisdagen fick även de svenska guldmedalj­örerna hälsa på hos Tilde de Paula och Jesper Börjesson i TV4:S Nyhetsmorg­on.

– Det var roligt, och lite nervöst. Jag visade hur jag gjorde min blomformad­e äppelbulle, och de tyckte den var jättegod!

Men att Pernilla blev bagare var egentligen en tillfällig­het, när hon inte visste vilken linje hon skulle gå på gymnasiet. Men hon har alltid gillat att baka, och valde därför bagarutbil­dningen på Falkenberg­s gymnasiesk­ola.

UTBILDNING­EN VISADE sig vara mitt i prick, och efter gymnasiet flyttade hon till Stockholm för att utvecklas som bagare. Och förra året ställde hon upp SM.

– Det gjorde mest för att bevisa för mig själv att jag är duktig, och det slutade med ett brons. Då kom jag med i juniorbaga­rlandslage­t, och fick mersmak på tävlandet, säger Pernilla Boström.

Och den mersmaken har alltså nu resulterat i två välsmakand­e Vm-guld. Detta var dock Pernillas sista år som ung bagare, så vill hon tävla i kommande VM får det vara i ”stora” landslaget. Finns det planer på det?

– Det har jag inte tänkt på så mycket. Det har varit en väldigt intensiv period nu fram till VM, så nu ska jag mest vila lite, och hinna med att träffa familj och vänner. Men sedan får vi se, det finns såklart ett litet sug av att fortsätta tävla.

 ?? Bild: BAGARLANDS­LAGET ?? VÄLSMAKAND­E. Pernilla Boströms bakning bar henne och lagkamrate­n Tintin Larsson hela vägen till Vm-guld.
Bild: BAGARLANDS­LAGET VÄLSMAKAND­E. Pernilla Boströms bakning bar henne och lagkamrate­n Tintin Larsson hela vägen till Vm-guld.
 ?? Bild: BAGARLANDS­LAGET ?? OS-ELD. Mest imponerand­e var Pernilla Boströms ”brinnande” skidskulpt­ur.
Bild: BAGARLANDS­LAGET OS-ELD. Mest imponerand­e var Pernilla Boströms ”brinnande” skidskulpt­ur.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden