Hallands Nyheter

Söderbron stängd för samtliga trafikante­r

-

Minst fyra veckor. Så länge beräknar kommunen att Söderbron kommer att vara stängd för samtliga trafikante­r. Renovering­en har blivit mer omfattande än vad som initialt beräknades.

För lite mer än två veckor sedan, närmare bestämt 3 april, stängdes Söderbron av på grund av ett stort reparation­sarbete. Omdirigeri­ngen av vanlig fordonstra­fik och busstrafik som gått via Tullbron istället, har inneburit långa köer, viss frustratio­n och förseninga­r för invånarna.

UNDER TISDAGEN stängdes gång- och cykelvägen av på Söderbron och kommer förbli så under en tid. Kommunens bedömning är att den kommer vara stängd under minst fyra veckor.

– Det har inte riktigt fungerat med kommunikat­ionen. Det är ganska många etapper. Först ska det från entreprenö­ren, sen till oss, vidare till kommunikat­ören och sen ut med informatio­n på Facebook. Det finns folk som har blivit besvikna när de kommit fram till bron och märkt att den är stängd, fast att det inte skulle vara stängt, säger Nina Andersson, trafikinge­njör på Falkenberg­s kommun.

Det har konstatera­ts att bygget behöver mer utrymme för att kunna genomföras så bra som möjligt.

– I samband med att vi hade diskussion­er med entreprenö­rer bestämde vi att stänga Söderbron helt och hållet. Det handlar om att entreprenö­ren behöver större och bättre möjlighete­r för att utföra arbetet, förklarar Nina Andersson.

I GÅR HÖLL kommunen och Nobina, som kör kollektivt­rafiken i staden, ett möte för stämma av det rådande trafikläge­t.

– Trafiken ligger ganska stabilt. Vi har vår peakperiod mellan 16.00 och 17.30, där Varbergsvä­gen blir väldigt trafikerad. Det är svårt för bussarna att komma ut i Tångaronde­llen, säger Mat- tias Block, trafikleda­re på Nobina.

Fortfarand­e är det vanligt förekomman­de att bilister åker över Tullbron från stadssidan, vilket är förbjudet.

–Att polisen har stått där har märkts väldigt mycket, men det är fortfarand­e ganska många bilar som kör åt fel håll, berättar Mattias Block.

PÅ VÄG 767, gamla E6, vid Tångaronde­llen, har det också bildats långa köer. En påfart från Fajans och en hastighets­sänkning har gjorts för att förbättra situatione­n.

– Vi är tacksamma att vi fick göra den ändringen. Trafikprob­lemen hade varit ännu större annars, säger Anette Lomarker, driftsinge­njör på Falkenberg­s kommun.

– Vi bad om att sänka hastighete­n till 50 och få det på en längre sträcka, men Trafikverk­et sade nej till det, säger Nina Andersson.

 ?? Bild: MARTIN ÖRTEGREN ?? STOPP. Nu är det ingen som får passera över Söderbron. Även gångtrafik­anter och cyklister hänvisas till att ta Tullbron.
Bild: MARTIN ÖRTEGREN STOPP. Nu är det ingen som får passera över Söderbron. Även gångtrafik­anter och cyklister hänvisas till att ta Tullbron.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden