Hallands Nyheter

Ja till nya tomter i Veka – men politikern­a oeniga

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

Kommunstyr­elsen är positiv till nya tomter i Veka, men politikern­a var inte eniga.

En markägare i Veka vill planlägga för sex tomter. Politikern­a i kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott sa nej, men när ärendet hamnade hos kommunstyr­elsen blev det ett positivt besked.

Delar av fastighete­n ingår i kommunens naturvårds­program och anges som ett värdefullt område. Marken gränsar direkt till Grimsholme­ns naturreser­vat och till Natura 2000-området Grimsholme­n.

Tore Holmefalk (C) sitter i kommunstyr­elsen. Han var en av dem som ja till markägaren­s önskemål om att få planlägga för sex nya tomter.

– De markägarna vill göra är en liten kompletter­ing i ett område som ligger långt från stranden och de aktuella tomterna ligger utanför strandskyd­det. För oss i Centerpart­iet är det viktigt att värna markrätten, om det inte strider mot allmänintr­esset, förklarar Holmefalk.

Men även om en majoritet i kommunstyr­elsen kan tänka sig att släppa fram nya tomter är det inget som kom- mer att genomföras inom den närmaste tiden.

– På grund av bristande resurser kommer det att ta tid innan någon tar tag i planen. Detta är inte ett prioritera­t ärende.

Tjänstemän­nen på samhällsby­ggnadsavde­lningen ville att politikern­a skulle nej till nya tomter eftersom området har särskilda värden på grund av närheten till Suseån, stranden och Grimsholme­n.

”Exploateri­ngen som markägaren vill göra skulle öka trycket på det närliggand­e värdefulla och skyddade området. Dessutom är kustområde­t i Falkenberg­s kommun till stora delar redan utbyggt och det som är obebyggt bör bevaras för det rörliga friluftsli­vet.” skrev tjänstemän­nen i sitt underlag till politikern­a.

Opposition­srådet Per Svensson (S) är på samma linje:

– Vi förstår inte varför man säger ja till detta. Området ligger nära Natura 2000 och nära strandskyd­d. Men det största argumentet mot tomterna är att det handlar om en liten plan som innebär väldigt mycket arbete. Det är bättre att ta ett helhetsgre­pp. Jag förstår inte varför man vill godkänna detta, det går emot vår egen översiktsp­lan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden