Hallands Nyheter

Pompeo mötte Kim

USA/NORDKOREA: PRESIDENTE­N OCH DIKTATORN FÖRBEREDER TRÄFF

-

– Vi har haft direkta samtal på mycket hög nivå, extremt hög nivå, med Nordkorea, sade Trump sent på tisdagen när han tog emot Japans premiärmin­ister Shinzo Abe i Florida.

Det satte i gång en uppsjö av spekulatio­ner och några timmar senare kunde tidningen The Washington Post bekräfta att Mike Pompeo, som fortfarand­e är underrätte­lsetjänste­n CIA:S chef, besökte Pyongyang över påskhelgen. Pompeo, som Trump just utsett till USA:S nästa utrikesmin­ister, reste som presidente­ns sändebud.

Tidig morgon amerikansk tid twittrade Donald Trump ut en bekräftels­e på att mötet ägt rum.

”MÖTET GICK VÄLDIGT smidigt och en god relation skapades”, skriver presidente­n i sitt Twitterinl­ägg där han också berättade att ett möte mellan honom själv och den nordkorean­ska ledaren förbereds.

En kärnvapenn­edrustning kommer att ”vara bra för världen, men även för Nordkorea!” skriver presidente­n.

Kim ska ha varit trevlig och väl förberedd, enligt uppgifter till nyhetskana­len CNN. Nyhetsbyrå­n Reuters skriver att Pompeos möte med ledaren ska ha övertygat president Trump om att produktiva förhandlin­gar med Nordkorea är möjliga, om än långt ifrån garanterad­e.

En stötesten är dock var ett möte skulle kunna äga rum. Trump sade till journalist­er att fem platser övervägs och att träffen kan bli av redan i maj eller i början av juni.

BLAND PLATSERNA SOM diskuteras finns Stockholm, enligt bland annat amerikansk­a medier. Det neutrala Sverige har, till skillnad från många länder, diplomatis­ka förbindels­er med Nordkorea och agerar konsulär skyddsmakt för USA, Kanada och Australien gentemot Pyongyang. När statsminis­ter Stefan Löfven i början av mars besökte Trump i Vita huset erbjöd han fortsatt blågul hjälp med Nordkoreak­onflikten. Då framgick det även att det var tack vare Sverige som den svårt sjuke collegestu­denten Otto Warmbier, som hållits som fånge i Nordkorea, frigavs i fjol.

Några veckor senare gjorde Nordkoreas utrikesmin­ister Ri Yong-ho ett överraskan­de besök i Stockholm. Då diskuterad­es bland annat framtiden för ytterligar­e tre amerikansk­a fångar som sitter fängslade i Nordkorea.

Andra platser som förekommer i spekulatio­nerna inför det eventuella toppmötet är Mongoliets huvudstad Ulan Bator, den demilitari­serade zonen mellan Nord- och Sydkorea, på ett skepp någonstans

Ett möte mellan USA:S president och Nordkoreas ledare håller på att förberedas, bekräftar Donald Trump. Hans utrikesmin­isterkandi­dat Mike Pompeo har besökt Kim i hans slutna hemland och bland annat diskuterat möjliga platser för en träff.

 ??  ?? TOPPMÖTE. En storbildss­kärm i Sydkorea som visar bilder av USA:S president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-un.
TOPPMÖTE. En storbildss­kärm i Sydkorea som visar bilder av USA:S president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-un.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden