Hallands Nyheter

New York-möss bär okända smittoämne­n

- GUSTAV SJÖHOLM/TT

Möss som lever i närheten av människor bär på mängder av bakterier och virus. När musbajs undersökte­s i New York hittade forskarna virus som tidigare varit helt okända.

Gnagare har dåligt rykte när det kommer till sjukdomssp­ridning, inte minst råttans kopplingar till spridandet av pesten.

Två nya studier gör inte mycket för att förbättra ryktet, sedan forskare hittat antibiotik­aresistent­a bakterier, sjukdomsba­kterier och ett antal virussorte­r som aldrig tidigare setts till hos möss som bor i närheten av människor.

FORSKARNA HAR UNDERSÖKT avföring från mer än 400 möss som samlats in kring ett antal bostadshus i olika stadsdelar i New York. Totalt hittades 149 specifika sorters bakterier, däribland E. Coli och salmonella.

– De är en potentiell källa till mänskliga infektione­r. Det egentliga budskapet är att de här sakerna finns överallt, säger Ian Lipkin, epidemiolo­g och författare till rapporten, till The New York Times.

Det är oklart om mössen fått i sig de multiresis­tenta bakteriern­a genom att exempelvis äta mat som smittats av avföring från någon som behandlats med antibiotik­a, eller om resistense­n utvecklas hos mössen genom att de ätit slängd antibiotik­a.

– VEM VET om mössen är en smittokäll­a för människor? Min gissning är att andra människor är den största infektions­orsaken, säger professor Mark Viney vid University of Briston, som inte varit inblandad i studien, till CNN. * Forskarna har undersökt om möss som lever i bostadshus (Mus musculus) kan bära smittoämne­n genom att undersöka deras avföring. I en första studie, som presentera­s i M bio, hittades 165 bakterier via ribosom-rnasekvens­ering, bland annat bakterier som orsakar magsjuka hos människor, som exempelvis salmonella. * I en andra studie, även den presentera­d i M bio , undersökte­s förekomste­n av virus i avföringen. Där upptäcktes 36 olika virus, varav sex helt nya virus och tre nya virussläkt­en.

 ?? Bild: JULIAN STRATENSCH­ULTE/TT ?? FARLIGT. Möss i New York bär på en hel del virus och bakterier, enligt två nya studier.
Bild: JULIAN STRATENSCH­ULTE/TT FARLIGT. Möss i New York bär på en hel del virus och bakterier, enligt två nya studier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden